Sibir drukner

Det er vår i Sibir og isen smelter. Byen Lensk står under vann og hele befolkningen har flyktet. Bare noen få er blitt igjen på hustakene mens elven Lena har steget 20 meter over normal vannstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er ikke uvanlig at elven går over sine bredder når våren kommer i den sibirske byen Lensk. De 27.000 innbyggerne har tidligere opplevd at vannet har steget med 13 meter.

Men etter en spesielt hard vinter, gikk det ekstra ille i år. Byen er forvandlet til et sibirsk Venezia hvor ingenting fungerer.

Telefon- og elektrisitetsnett har brutt sammen og over 2000 hus er skadd. 400 trehus er spylt vekk av vannmassene.

Hjelp fra krigsfly

- Byen er så å si druknet, sa Russlands statsminister Mikhajl Kasjanov i dag. Da hadde russiske krigsfly kommet byen til unnsetning ved å bombe i stykker ispropper som har ført til oversvømmelsen. Etter bombingen meldte myndighetene at vannet var i ferd med å synke.

Men når proppene slipper og fortsetter med strømmen, kan de komme til å skape problemer for andre elvebyer lenger ned.

Neste by er Oljokminsk med 25.000 innbyggere. Der hadde man fredag allerede begynt evakueringen. Enda lenger ned ligger Jakutsk, med omlag 200.000 innbyggere. I dag var en seks meter høy flodbølge på vei mot byen.

Kostbart

Lena er 400 mil lang og en av verdens ti lengste og mest vannrike elver. Området er tynt befolket, og hittil har bare en person omkommet på grunn av oversvømmelsene. Men de økonomiske konsekvensene er store. Etter en betydelig mindre oversvømmelse for tre år siden, kostet det 250 millioner kroner å reparere Lensk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer