Vær

Sibirkulde i anmarsj: - Minus 40 grader

Vinteren er her og vil ikke forsvinne med det første. Neste uke byr på kuldesjokk i visse deler av landet, ifølge meteorologene.

NORD-NORGE: Noen steder må forberede seg på ekstremt kaldt vær i neste uke. Foto: Meteorologene.
NORD-NORGE: Noen steder må forberede seg på ekstremt kaldt vær i neste uke. Foto: Meteorologene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med unntak av deler av Rogaland, opplever hele landet at snøen har lavet ned og lagt et hvit dekke som gir julestemning i det vi akkurat skriver desember.

Og mye tyder på at det blir slik også i helga og den kommende uka.

- Det blir kaldt stort sett i hele landet. Et høytrykk vil føre til ekstra lave temperaturer i Nord-Norge, sier statsmeteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

Fredag skriver meteorologene at det kan bli ekstremt kaldt visse steder i landet.

- Neste uke kommer det enda kaldere luft fra Sibir, da kan det bli temperaturer ned mot -40 grader på Finnmarksvidda, skriver de på Twitter.

VAKKERT: Nordlys i kveld sett fra Skulsfjord utenfor Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
VAKKERT: Nordlys i kveld sett fra Skulsfjord utenfor Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

Mye vind og «ufyselig»

Dermed fortsetter det kalde været nord i landet. Kautokeino i Troms og Finnmark registrerte den laveste minimumstemperaturen målt i november på hele -36,7 grader. Målingen ble registrert 28. november, og er den laveste temperaturen i Norge i november siden 2002.

I Nordland må de belage seg på ganske mye vind, men også her blir det skyfri himmel. Fra fredag kveld meldes det om sterk kuling fra sørøst.

Trøndelag og Møre og Romsdal får pause fra snøbygene, men her blir det surt med kraftig fralandsvind og på Twitter melder Meteorologene at det fra fredag kveld bli «ufyselig».

- Her vil vinden bli enda mer dominant. Natt til lørdag kan vindstyrken komme opp i liten storm, så her må man være observant. Det blir rundt 10 minusgrader, men dette vil oppleves som minus tjue eller tjuefem som følge av vinden, sier Borander.

STÅR OVER: Alle de norske herreløperne står over søndagens jaktstart i Ruka på grunn av kulde. Video: Løkås. Vis mer

Snø og farevarsel

Vestlandet, Agder og Telemark samt Sørlandet vil få nedbør i helga. De fleste stedene vil den komme i form av snø.

- På Vestlandet er det litt mer usikkert hvor kaldt det blir, så her vil det kunne bli sludd eller regn ved kysten.

- Påfyll av julesnø er på vei til Sørlandet fredag. Det kan komme opp mot 25 centimeter fra fredag ettermiddag og vi har sendt ut gult farevarsel. Snøen legger seg nok helt ned i fjæresteinene, så beregn ekstra god tid på vei hjem fra jobb i morgen og kjør etter forholdene, sier Pernille Borander.

Farevarsel på twitter.
Farevarsel på twitter. Vis mer

På Østlandet vil været holde seg ganske uforandret. Temperaturen vil være rundt 5 minusgrader, og det kan komme litt snø.

Mildere mot neste helg

- Det ser ut til a kulda biter seg fast i hele landet gjennom helga og ut til tirsdag eller onsdag neste uke. Mot slutten av neste uke ser det ut til at vi kan få litt mildere temperaturer, og det kan bli plussgrader også i deler av Nord-Norge. Det er usikkert og det blir spennende å se hvor lenge kulda blir, sier Borander.

- Hvem blir ukas værvinner?

- Mange blir nok glade for mer snø inn mot jula, men værvinneren blir nok Nord-Norge. Selv om det er mørketid og sola ikke skinner, vil det bli stjernehimmel og mye fint lys. Det blir også absolutt perfekte forhold for å oppleve nordlyset, så hvis man bare kler seg godt kan det bli en kald og fantastisk opplevelse, avslutter Borander.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer