Siden 1940 har forskerne klødd seg i hodet: Steinblokker flytter seg selv i «Dødens dal»

Nå er mysteriet løst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De første studiene på steinblokkene som beveger seg selv i nasjonalparken «Dødens dal» i California kom allerede på 40-tallet.

Folk har latt seg fascinere av steinene i Death Valley som har en lang hale av spor etter seg. Det kan nesten se ut som det har vært et flyvende vesen som har dratt dem etter bakken.

Veier opptil 320 kilo I en av studiene fra 1948 ble det foreslått at det var støvvirvler som flyttet på steinene som kan veie opptil 320 kilo, ifølge Washington Post.

For aller første gang har forskere lyktes å filme hvordan de store steinene beveger seg, som du kan se i videoen øverst i saken.

Grunnen til at det har vært vanskelig å få filmet dette, er fordi det kan gå tiår før de faktisk beveger seg.

Det er paleobiologen Richard Norris ved Scripps Intitution of Oceanography som er leder for den nye studien. Den er presentert på forskningsnettstedet PLOS one sent i forrige uke.

- Tidenes kjedeligste eksperiment Videoforsøket startet på vinterstid i 2011, der de bestemte seg for å følge med på steinene på avstand ved å installerte en værstasjon.

Den kan registrere vindstyrken svært nøyaktig. De monterte også 15 steiner med spesiallagde bevegelsesaktiverte GPS-enheter.

Så du kan forestille deg at forskerne brukte mesteparten av tiden til å vente på at noe skulle skje. Ralph Lorenz ved Johns Hopkins-universitetet, og en av medforfatterne, fryktet at dette skulle bli tidenes kjedeligste eksperiment, ifølge Phys.org.

Men plutselig en dag hadde de flaks, og steinene begynte å flytte på seg.

• Slik vandrer steinene, kort fortalt:

Bakken er som regel helt tørr, men når det regner vil vannet ligge og flyte på bakken.

Vannet blir frosset iløpet av natta, og om morgenen vil isen brytes i flere lag.

Vinden tar tak i og «dytter» isen mot steinene, og isen vil fungere som et seil for steinene og får dem til å bevege seg sakte over det våte og gjørmete terrenget.

I videoen øverst i saken forklarer forskerne mer nøyaktig hva som skjer.

HVORDAN SKJER DETTE?: Helt siden 40-tallet har forskere undret seg over dette fenomenet i nationalparken «Dødens dal» i California. Ifølge en fersk studie er mysteriet løst. Foto: Mike Hartmann
HVORDAN SKJER DETTE?: Helt siden 40-tallet har forskere undret seg over dette fenomenet i nationalparken «Dødens dal» i California. Ifølge en fersk studie er mysteriet løst. Foto: Mike Hartmann Vis mer