AFGHANISTAN: Bildet viser soldater i den norske utrykningsstyrken i Afghanistan, under trening på nærstrid i bebygd område. De norske soldatene er en del av ISAF-styrken i Afghanistan. Arkivfoto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / Scanpix Handout
AFGHANISTAN: Bildet viser soldater i den norske utrykningsstyrken i Afghanistan, under trening på nærstrid i bebygd område. De norske soldatene er en del av ISAF-styrken i Afghanistan. Arkivfoto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / Scanpix HandoutVis mer

Siden 1945 har Norge sendt soldater til over 40 land

Mer enn 100 000 norske kvinner og menn har deltatt i internasjonale oppdrag siden andre verdenskrig. Nå kan Syria stå for tur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet:) Tidlig på morgenen tirsdag 8. desember ble det kjent at USA ber Norge bidra i krigen mot IS. USA ba norske myndigheter vurdere om de kan bidra med jagerfly, spesialstyrker, logistikkstøtte, minerydding eller medisinsk kapasitet.

Foreløpig har ikke Regjeringen gitt noe klart svar på USAs forespørsel. Fremskrittspartiets Christian Tybring Gjedde er en av dem som er skeptisk til å skulle bidra militært i Syria, fordi han frykter at det kan bli en «militær hengemyr».

Mer enn 250 000 syrere har mistet livet i den over 4,5 år lange krigen, og 11 millioner har måttet flykte fra sine hjem.

Norge har deltatt i nesten 100 internasjonale oppdrag etter 2. verdenskrig, i mer enn 40 land. 100 000 norske kvinner og menn har bidratt i ulike roller innen Forsvaret. De internasjonale operasjonene inkluderer alt fra «fredsbevarende observatører til skarpskodde spesialstyrker og jagerfly i anti-terroroppdrag», ifølge boken «Norge i internasjonale oppdrag».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn