Siden 2004 har politiet jaktet en serieovergriper. Nå er en familiefar i 40-årene pågrepet

Siktet for fire overgrep.

DRATT INN I SKOGHOLT: I 2011-saken ble en 18 år gammel kvinne dratt inn i et skogholt ved Hellerudveien på Oppsal/Trasop i Oslo. Arkivfoto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
DRATT INN I SKOGHOLT: I 2011-saken ble en 18 år gammel kvinne dratt inn i et skogholt ved Hellerudveien på Oppsal/Trasop i Oslo. Arkivfoto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En familiefar i 40-årene er siktet for fire overgrep og erkjenner straffskyld, melder VG.

Kripos har i en årrekke etterforsket en mulig serieovergriper, og de skal i helga ha fått et gjennombrudd som førte til pågripelsen. Mannen er nå knyttet til en ny sak, og til flere gamle etter DNA-undersøkelser, skriver VG.

Mannen framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag. Han er ifølge Dagbladets opplysninger ikke tidligere straffedømt.

Det var Dagbladet som i 2011 fortalte om jakten på en mulig serieovergriper.

Fire forhold Kripos opplyser i en pressemelding at mannen er bosatt i Oppland, og at han er siktet for overgrep begått ulike steder på Østlandet mellom 2008 og 2014.

Han er for innebærer voldtekt, seksuell omgang med barn under 14 år og seksuell handling med barn under 16 år.

Sakene som inngår i siktelsen er:
• September 2008: Overgrep mot en 6 år gammel jente på Skjetten på Romerike.
• August 2010: Overgrep mot en 13 år gammel jente i Hakadal på Romerike.
• Oktober 2011: Overgrep mot en 18 år gammel jente på Hellerud i Oslo.
• Mai 2014: Overgrep mot en 8 år gammel jente i Nittedal på Romerike.

Sakene ble først etterforsket lokalt, men Kripos overtok flere av sakene høsten 2011 da man så en sammenheng mellom disse.

DNA-funn Dagbladet skrev i 2011 at den første saken som er knyttet til etterforskningen var fra sommeren 2004 ved Ulsrudvannet i Østmarka i Oslo. En mann ble da oppdaget av en gruppe badende jenter i 13-14-årsalderen mens han onanerte i skogkanten, ifølge Dagbladets opplysninger. Takket være jentenes årvåkenhet fikk politiet sikret biologiske spor i terrenget der mannen hadde oppholdt seg, men DNA-profilen var den gang helt ukjent.

Den neste saken var søndag 21. september 2008, da ei seks år gammel jente som var på vei hjem gjennom et boligområde på Skjetten på Romerike ble oppsøkt av en fremmed mann. Han lokket jenta fra en grusvei mellom hvite stakittgjerder og inn i en hage. Der fikk han henne til å kle av seg og utførte overgrep som av politiet defineres som voldtekt.

- Det var en veldig grov sak. Men vi trodde den gang at vi skulle klare å ta ham. Vi hadde tekniske spor, samtidig som dette skjedde ved en gangsti midt i et boligfelt, der vi hadde godt håp om at noen hadde sett vedkommende, sa den pensjonerte politioverbetjenten Bjørn Teigen ved Lillestrøm politistasjon, til Dagbladet i 2011.

Store ressurser Da DNA fra sæd som ble sikret i Skjetten-saken ga treff på den fire år gamle profilen fra Østmarka, valgte Kripos-ledelsen i 2009 å gå inn med store ressurser på Romerike. Etterforskerne fryktet at barnevoldtekten ikke ville bli mannens eneste alvorlige overgrep. I hemmelighet begynte ekspertteamet å kartlegge såkalte moduskandidater i store deler av Østlandet.

Mannen er siktet for et overgrep mot en 13 år gammel jente i Hakadal på Romerike i august 2010.

I 2011 slo mannen ifølge politiet til igjen. En 18 år gammel kvinne ble overfalt, dratt inn i et skogholt og voldtatt i krysset Hellerudveien/Trasopveien ved Oppsal øst i Oslo av en mann som snakket oslodialekt uten aksent.

I etterkant beskrev 18-åringen voldtektsmannen som påfallende uanfektet.

- Det virket som han hadde gjort det før, fortalte jenta til politiet.

Seinere viste det seg at DNA-profilen fra overfallet var identisk med sakene fra tre og sju år tilbake.

Nesten 300 menn havnet i søkelyset - enten på grunn av utseende, bosted, en forhistorie med seksuelle avvik eller tips fra publikum. Alle de aktuelle mennene ble bedt om å avgi DNA-prøver, men ingen passet gjerningsmannens profil.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med mannens forsvarer, advokat Kai Roger Vaag.

ULIKE OMRÅDER: To av de tidligere sakene er i Oppsal/Ulsrud/Trasop-området, mens den tredje var i Skjetten.
ULIKE OMRÅDER: To av de tidligere sakene er i Oppsal/Ulsrud/Trasop-området, mens den tredje var i Skjetten. Vis mer