Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Siden desember 2010 har vi ikke hatt fungerende politiske relasjoner med Kina

Ambassadøren fortsatt Nobel-fast.

FORTSATT SVARTELISTET: Fem år etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris, er fortsatt Norge politisk svartelistet av Kina. Innovasjon Norge mener det er mange muligheter som har gått tapt på grunn av det anstrengte forholdet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet og NTB Scanpix
FORTSATT SVARTELISTET: Fem år etter at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris, er fortsatt Norge politisk svartelistet av Kina. Innovasjon Norge mener det er mange muligheter som har gått tapt på grunn av det anstrengte forholdet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag blir Nobels fredspris for 2015 delt ut til den tunisiske «Kvartetten for nasjonal dialog». Det markerer femårsdagen for prisen til den kinesiske menneskerettighetsaktivisten og forfatteren Liu Xiaobo.

Prisen markerte starten på en diplomatisk krise mellom Norge og Kina - en krise som fortsatt pågår.

- En historie om tapte muligheter Liu sitter fortsatt i husarrest i Kina og for Norge er, som direktøren i Innovasjon Norges kontor i Kina, Knut Roald Sørlie beskriver det, «rullgardina fortsatt nede».

Han forteller til Dagbladet at det ikke er noen tvil om at det kjølige forholdet er et stort hinder for norsk virksomhet i en av verdens største økonomier.

- De siste fem årene er en historie om tapte muligheter. Det betyr ikke at bildet er helsvart, mange norske bedrifter opplever gode markedsmuligheter i Kina, men det er klart at vi som Innovasjon Norge er noe handicappet i utøvelsen av den rollen vi har på grunn av ingen offisielle besøk mellom våre to land. Vi har ikke den samme drahjelpen som andre land, men vi må forholde oss til de rammer vi har, sier Sørlie.

- Rullgardina er fortsatt nede. Man trenger ikke gå rundt grøten i disse førjulstider. Det er et faktum.

AMBASSADØR: Norges ambassadør til Kina, Svein O. Sæther. Foto: NTB Scanpix
AMBASSADØR: Norges ambassadør til Kina, Svein O. Sæther. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sørlie forteller videre at det for små og mellomstore bedrifter kan være spennende markedsmuligheter på mange områder, men at det er de større bedriftene som lider uten den nødvendige myndighetskontakten.

- Større bedrifter sitter litt på utsiden av gjerdet. De blir ikke tatt med i de prosesser som andre utenlandske bedrifter får ta del i, sier han.

Svartelista Sørlie har arbeidet for Innovasjon Norge i Kina i tre og et halvt år. I løpet av den tiden har han reist mye rundt og møtt mange forskjellige aktører. Det er et stort land, og det er ikke alle som følger den norske boikotten til punkt og prikke

- Faktum er at Norge er politisk svartelista av Kina - det har sine konsekvenser. Men hvor nikjære ulike folk er, det varierer, sier han.

Han vil ikke gå inn på ambassadens eller regjeringens arbeid med å forbedre relasjonene, men kommer likevel med en oppfordring på generelt grunnlag.

- Det er et faktum at Norge hele tiden har vært et dialog-land. Dette er en tradisjon vi må leve opp til.

Utfordrende - Siden desember 2010 har vi ikke hatt fungerende politiske relasjoner med Kina. Dette er uheldig, og er en utfordring vi jobber hardt for å løse, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD til Dagbladet.

INNOVASJON NORGE: - Rullgardina er fortsatt nede. Man trenger ikke gå rundt grøten i disse førjulstider. Det er et faktum, sier direktøren for Innovasjon Norges Kina-kontor, Knut Roald Sørlie. Foto: Innovasjon Norge
INNOVASJON NORGE: - Rullgardina er fortsatt nede. Man trenger ikke gå rundt grøten i disse førjulstider. Det er et faktum, sier direktøren for Innovasjon Norges Kina-kontor, Knut Roald Sørlie. Foto: Innovasjon Norge Vis mer

- Innovasjon Norge sier at det faktum at «Norge er politisk svartelistet» er en stor hemsko for deres arbeid. Hvordan jobbes det med å forbedre dette?

- Vår målsetting er å gjenetablere et langsiktig og stabilt forhold til Kina. Dette er et møysommelig arbeid som krever en stor grad av gjensidig tillit. Jeg ønsker ikke å gå inn på konkrete spørsmål om arbeidsform nå.

Norges ambassadør til Kina er Svein O. Sæther. Han har hatt posten siden 2007 - noe som er flere år lengre enn det som er vanlig for en slik postering.

Aftenposten skrev i 2013 at grunnen til at denne stillingen ikke har blitt lyst ut, er at Utenriksdepartementet er engstelige for at Kina skal trenere prosessen. Norge ville i et slikt scenario bli sittende uten ambassadør.

- Svein O. Sæther er en meget dyktig og erfaren diplomat som gjør en utmerket innsats for Norge i Kina, sier Frode Andersen.

Skiller ikke Kina har og har hatt store problemer med å se at det er et skille mellom Nobels fredspris og utenrikspolitikken til norske myndigheter. Dette har bare blitt fortsterket av at Thorbjørn Jagland på daværende tidspunkt satt som leder for Nobelkomiteen.

FREDSPRIS: Menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo ble i 2010 tildelt Nobels fredspris. Han sitter fortsatt i husarrest i Kina. Foto: AP Photo/Mary Altaffer/NTB Scanpix
FREDSPRIS: Menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo ble i 2010 tildelt Nobels fredspris. Han sitter fortsatt i husarrest i Kina. Foto: AP Photo/Mary Altaffer/NTB Scanpix Vis mer

Etter at Jagland gikk av i mars ble det spekulert i om dette var en del av forhandlingene mellom de to landene for å bedre det bilaterale forholdet.

- Det er ikke vanskelig å se at dette er et ledd i Regjeringens normalisering av forholdet til Kina. Kina har gitt klart uttrykk for at de ønsker at Jagland skal gå av, sa Nobel-historiker Asle Sveen til Dagbladet da.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media