Sidesprang felte Oslo-biskop

Sidespranget med gamlekjæresten felte Oslo-biskop Fridtjov Birkeli. Men da Den norske kirkes fremste mann ble presset til å gå av for snart 30 år siden, holdt pressen kjeft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Offisielt gikk Birkeli - som viet kronprinsparet i 1969 - av som biskop i Oslo på grunn av helsa. Men hele bispekollegiet, konge, regjering og flere avisredaksjoner kjente den virkelige årsaken. Ifølge Vårt Land tvang bispekollegene ham til å søke avskjed bare dager etter at de mottok det fatale brevet en septemberdag i 1972.

Her avslørte en slektning av det som blir omtalt som biskopens «elskerinne», at kirkens preses hadde et forhold på si. Kvinnen var forloveden Birkeli måtte forlate da han dro til Madagaskar som misjonær etter teologistudiene.

Bekreftet sidesprang

De to gamlekjærestene møttes igjen på 60-tallet, da begge var godt gift. Kvinnen flyttet etter hvert inn i en leilighet nær bispegården i Gamlebyen. Det Birkelis kone trodde var kveldsturer med hunden, gikk i stedet innom biskopens venninne, skriver Vårt Land.

Da Hamar-biskop Alex Johnson konfronterte Birkeli med det anklagende brevet, la han alle kort på bordet, og bekreftet forholdet til sin tidligere forlovede.

- Johnson orienterte meg om bispekollegiets standpunkt - at Birkeli burde gå av hurtigst mulig, og at jeg ville motta en avskjedssøknad snart. Birkelis søknad ble akseptert, sier daværende kirkestatsråd Bjartmar Gjerde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer