Sidesprang og narkotika var hverdagen i Det hvite hus i Kennedy-perioden

Jacqueline Kennedy aksepterte motvillig ektemannens utskeielser, og gikk selv på amfetamin.

KJÆRLIGHETSLØST ? Ekteskapet mellom John F. Kennedy og konen Jackie var et fornuftsekteskap og ikke et av kjærlighet, skal vi tro hans sekretær.  Foto: AP Photo
KJÆRLIGHETSLØST ? Ekteskapet mellom John F. Kennedy og konen Jackie var et fornuftsekteskap og ikke et av kjærlighet, skal vi tro hans sekretær. Foto: AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «These few precious days, The final year of Jack with Jackie». Det er tittelen på den nye boken til Christopher Andersen. Og den gjør et dypdykk i privatlivet til presidentparet John F. Kennedy og Jacqueline Kennedy, populært kalt Jack og Jackie.

Det er Daily News som omtaler boken, allerede før den er kommet i butikkene.

Fortellinger om utstrakt narkotikamisbruk - også under Cuba-krisen, presidentens sidesprang med blant andre Marilyn Monroe, og inngående detaljer om personlighetene til de to, er noe av det man skal kunne få innblikk i.

Forfatteren som også står bak bøkene «Jackie after Jack» og «The day John died» har etter sigende svært god kunnskap om livet til de to, men han siterer også en rekke kilder som kommer med førstehåndsberetninger om livet i Det hvite hus.

Blant dem er Evelyn Lincoln, JFKs betrodde sekretær. Hun tviler på at det var kjærlighet som førte til at paret giftet seg.

- Han var en politiker som ville bli president, og da trengte han en kone. Jeg er helt sikker på at de ikke var forelsket, i alle fall ikke da, forteller Lincoln.

Og presidenten var ikke den eneste som hadde vikarierende motiv for ekteskapet.

Jackie Kennedy skal ha hatt en livslang drøm om å «være del av en mektig manns liv».

Utroskapen Det skal også ha vært en medvirkende årsak til at hun tilga - og motvillig tillot - hans sidesprang med blant andre Marilyn Monroe.

- Hun likte ikke at Jack rotet rundt, faktisk var hun ganske forbanna, sa parets nære venn George Smathers.

Hun var dog villig til å overse det så lenge han var forsiktig, og så lenge det ikke ledet til noen offentlig skittentøyvask.

Slik sett var den allerede nevnte Monroe et risikomoment. Ulikt hans andre elskerinner var Monroe en offentlig person som når som helst kunne finne på å offentliggjøre affæren.

Ifølge Andersens kilder skal Monroe ha leflet med tanken om å bli den andre fru. John F. Kennedy.

- Kan du ikke se meg for deg, som førstedame, skal hun ha spurt venninnen Jeanne Carmen.

Monroe skal til og med ha ringt Det hvite hus og snakket med Jackie Kennedy om forholdet. Og den første fru Kennedys respons var noe overraskende.

- Marilyn, du skal gifte deg med Jack, det er helt topp. Og du kommer til å flytte inn i Det hvite hus, og ta oppgavene som førstedame. Jeg kommer til å flytte ut, og du sitter igjen med alle problemene.

Doktor Feelgood Amfetamin penslet med steroider fire ganger i uken. Det skal ha vært en del av rutinen til JFK. Også under Cuba-krisen.

Jackie, og flere andre i deres tetteste vennekrets, skal ha mottatt den samme «behandlingen» av doktor Max Jacobson, også kjent som Doktor Feelgood.

Andre leger som behandlet presidenten skal ha vært svært skeptiske til praksisen. Og det var også Jacobson selv.

Tvilen førte til at han leverte oppsigelsen sin direkte til Kennedy, som svarte med å rive den i to. Han skal ha forsikret legen om at bruken ikke påvirket arbeidet.

Og presidenten skal ikke ha vært villig til å trappe ned bruken.

- Jeg bryr meg ikke om det er panter p--- i det, så lenge det får meg til å føle meg bra, skal han ha sagt.

John F. Kennedy ble skutt og drept i Dallas 22. november 1963. Jackie Kennedy satt ved siden av ham i en åpen Lincoln Continental da skuddene falt.

Jackie giftet seg i 1968 med skipsrederen Aristoteles Onassis. Hun døde som enke i New York i 1994.

IKONET : Marilyn Monroe hadde ambisjoner om å bli John F. Kennedys andre kone, ifølge en venninne. Foto: AP Photo/Matty Zimmerman
IKONET : Marilyn Monroe hadde ambisjoner om å bli John F. Kennedys andre kone, ifølge en venninne. Foto: AP Photo/Matty Zimmerman Vis mer