BISTÅR I REDNINGSARBEID: Det norske skipet har bistått i redningen av tusenvis av flyktninger på vei over Middelhavet. Nå skal de konsentrere seg om å finne en av sine egne, opplyser Kripos. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/NTB Scanpix
BISTÅR I REDNINGSARBEID: Det norske skipet har bistått i redningen av tusenvis av flyktninger på vei over Middelhavet. Nå skal de konsentrere seg om å finne en av sine egne, opplyser Kripos. Foto: AP Photo/Gregorio Borgia/NTB ScanpixVis mer

«Siem Pilot» innstiller alt arbeid i Middelhavet for å søke etter sin egen savnede matros (23)

Skulle ut igjen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det norske redningsskipet «Siem Pilot» som jobber med å redde flyktninger på flukt over Middelhavet, innstiller alt hjelpearbeid for å lete etter den 23 år gamle matrosen som er savnet fra skipet deres.

Det opplyser Kripos' pressesjef Ida Dahl Nilssen til Dagbladet onsdag formiddag.

- Skulle ut i dag Skipet ble sendt til Middelhavet på hasteoppdrag i mai i år, da flyktningkrisa tilspisset seg. Siden har skipet bistått i redningen av tusenvis av mennesker i gummibåter.

- Etter planen skulle skipet ut i patrulje igjen i dag, men det blir innstilt inntil videre. Så får vi se. Det er en avgjørelse gjort i forståelse med EUs grenseorgan Frontex, som driver Operasjon Triton, og italienske myndigheter, sier Dahl Nilssen.

Det var natt til mandag, at den 23 år gamle mannen forsvant etter å ha gått i land i Catania. Tidligere på kvelden hadde mannskapet spist middag sammen, vært i land og så kommet tilbake på skipet.

I 03.30-tida så man mannen forlate skipet alene.

- Status er at han fortsatt er savnet. Vi fortsetter å lete i dag, i nye områder. Deler av mannskapet kommer til å være ute i byen i dag, og leter i nye områder der de ikke allerede har lett. De har med seg lapper og bilder av ham, i tilfelle noen har sett ham, sier Dahl Nilssen.

LES OGSÅ: Statsminister Erna Solberg: - Uten innsatsen fra «Siem Pilot» hadde flere mistet livet.

- Vet ikke hvorfor Mannens kolleger har nå fullt fokus på letingen etter matrosen.

- Det er folk som er gode til å organisere søk, så de har jobbet med det kontinuerlig siden tirsdag.

I går kveld kom mannens familie ned til den italienske byen.

- Det er også to sjømannsprester her, og så har vi psykologer på vei ned for å snakke med mannskapet. De brukes til debrief og skulle først komme ned om noen dager, men vi har sendt dem ned tidligere for å følge opp mannskapet, sier Dahl Nilssen.

Skipet kom inn til havnebyen Catania søndag, da mannskapet etter å ha vært ute på Middelhavet uka før skulle hvile.

- Det var lov å gå i land, så det var mange som var det til ganske seint på søndag. Han kom tilbake, han også, og den siste sikre observasjonen er at han gikk av skipet natt til mandag. Noen timer seinere oppdaget man at han ikke hadde kommet tilbake. Man vet ikke hvorfor han har gått av skipet.

- Alle muligheter åpne Kripos holder foreløpig alle muligheter åpne.

- Det er ingenting som gir indikasjoner i noen retning. Vi holder alle muligheter åpne og håper han kommer til rette. Ellers er det italiensk politi som har ansvar for saken, og vi bistår dem med informasjon, sier Dahl Nilssen.

Hadde han med seg mobil eller annet som kan hjelpe i å spore hvor han kan ha tatt veien?

- Det ønsker jeg ikke å si noen om.

I tillegg til et mannskap på 15 er det åtte politifolk og 10 personer fra Forsvaret om bord. Det er politiet ved Kripos som leder det norske oppdraget. Kripos bekreftet i juni at skipet, som la fra kai i Bergen 31. mai, var framme ved Sicilia, skrev Dagbladet 11. juni.

I løpet av én uke i sommer, bidro det norske redningsskipet til å redde nærmere 1200 flyktninger. På én dag pukket skipet opp 600 mennesker fra to åpne trebåter som drev rundt i Middelhavet. Totalt 770 mennesker ble reddet i den aksjonen, skrev Dagbladet 29. juni.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram