Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Siem Pilot» redder unge kvinner på havet: Mistenker mange er på vei for å selge sex i Europa

Flere titalls kvinner i 20-25-årsalderen fra Nigeria er reddet av «Siem Pilot» den siste tida.

I EUROPA:  Her ankommer 1017 afrikanske migranter den italienske kystbyen Salerno. Blant disse var det 132 kvinner, hvorav flere titalls fra Nigeria, som alle sa de ikke hadde betalt for turen. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I EUROPA: Her ankommer 1017 afrikanske migranter den italienske kystbyen Salerno. Blant disse var det 132 kvinner, hvorav flere titalls fra Nigeria, som alle sa de ikke hadde betalt for turen. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SALERNO (Dagbladet): I forrige uke tok den norske båten «Siem Pilot» opp hele 1017 afrikanske migranter, som er ny rekord. Av disse sa 255 personer at de kom fra Nigeria, og flere titalls av disse var kvinner. Dagbladet pratet med mange av kvinnene. I motsetning til de fleste andre migrantene på «Siem Pilot», var jentene lite interessert i å prate. De virket også mer engstelige enn kvinner fra en del av de andre landene.

Felles for de fleste, var følgende historie: «Jeg er fra Edo-provinsen i Nigeria. Jeg er tidlig i 20-årene og reiser alene. Jeg kjente ingen her før vi kom om bord, og jeg måtte ikke betale for turen. Jeg kjenner ingen i Italia, og skal klare meg sjøl».

Slaver over tid Politibetjent 3, Børre Sandbakk, har som oppgave å peke ut personer som virker mistenkelige før, under og om bord på «Siem Pilot» i forbindelse med redningsaksjoner.

- Hvis du ser en gruppe med jenter og en mann som styrer dem, kan det være et tegn til at jentene skal ut og selge sex i Oslo eller i andre storbyer. Vi ser ikke noen tydelig tegn til det her. Men hvis folk ikke betaler noe for båtturen fra Libya til Italia, skal de nok betale tilbake, helst med renter, i etterkant. Det kan for eksempel bli som slaver over tid, sier Sandbakk.

Dagbladet erfarer at italiensk politi har lagt merke til de mange nigerianske kvinnene på «Siem Pilot». I lignende saker har italiensk politi tidligere sett seg ut enkelte nigerianske jenter som har gitt lignende historier som kvinnene på «Siem Pilot». De har spanet på disse, og tatt flere bakmenn i Italia.

- Vi er med og flytter migranter, og hvor det foregår noe kriminelt. Både når det gjelder menneskehandel og mulig terror. Det er derfor vi har folk som hele tida observerer og prøver å finne «personer av interesse». Informasjonen gir vi til italiensk politi, som etterforsker sakene, sier Pål Erik Teigen, styrkesjef på «Siem Pilot».

Han fortsetter:

- Noen av disse jentene havner på gata i Europa. Menneskesmuglerne er ekstremt kyniske, sier han.
 
Ble etterforsket Bare én gang tidligere i løpet av den drøye ett år lange redningsoperasjonen har «Siem Pilot» opplevd å ta imot like mange nigerianske kvinner på en tur. Det var den var 14. november i fjor. Da ble 407 migranter reddet, og blant disse var en relativt stor gruppe nigerianske kvinner mellom 17 og 20 år, som reiste uten følge.

Kvinnene fortalte til norsk politi at de hadde fått betalt reisen av andre. Norsk politi ga informasjonen videre til italiensk politi, som etterforsket saken.

- Det er disse jentene vi også kan se igjen i leiligheter i Oslo, hvor de må betale tilbake med prostitusjon, fortalte daværende styrkesjef på «Siem Pilot», Lise Dunham, til Politiforum

Flere personer er i etterkant blitt arrestert og siktet for menneskehandel av italiensk politi.

BRUTAL VERDEN:  Siem Pilot-sjef Pål Erik Teigen er veldig fornøyd med de tre store redningsaksjonene han og mannskapet har gjennomført de siste ukene. - Men menneskesmuglerne er ekstremt kyniske, og vi forsøker også å hente inn informasjon for å få tatt bakmennene, sier han. Her på broa på Siem Pilot. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BRUTAL VERDEN: Siem Pilot-sjef Pål Erik Teigen er veldig fornøyd med de tre store redningsaksjonene han og mannskapet har gjennomført de siste ukene. - Men menneskesmuglerne er ekstremt kyniske, og vi forsøker også å hente inn informasjon for å få tatt bakmennene, sier han. Her på broa på Siem Pilot. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!