MANGE OPPDRAG: Norske Siem Pilot har gjennomført over tjue redningsoppdrag. Et av de største oppdragene ble gjennomført nå i jula. Foto: AP / NTB Scanpix.
MANGE OPPDRAG: Norske Siem Pilot har gjennomført over tjue redningsoppdrag. Et av de største oppdragene ble gjennomført nå i jula. Foto: AP / NTB Scanpix.Vis mer

Siem Pilot reddet over 900 båtflyktninger i nytt stort redningsoppdrag i Middelhavet

Et av de største redningsoppdragene til nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag morgen la det norske skipet Siem Pilot til land i Italia med 931 migranter om bord, ifølge Kripos. Det er et av de største redningsoppdragene til nå for skipet, som egentlig er dimensjonert for å ta imot 800 personer.

twitter har Kripos publisert en video som viser at det er trangt på dekket på det norske skipet.

Trangt på dekk - Vi har tidligere hatt rett over 900 og 960 om bord, i tillegg til denne aksjonen nå. Det er mange og det er trangt, men de håndterer det helt fint, sier pressevakt i Rebekka Bredesen i Kripos, som opplyser at første flyktningene ble tatt om bord allerede fredag forrige uke.

Alle flyktningene ble overlevert til Siem Pilot fra andre båter som også er med i EU-aksjonen Triton. Til nå har det norske skipet, som er ett av de største skipene i aksjonen, reddet over 11.600 båtmigtranter.

Mannskapet hadde nettopp lagt ut fra kai fra den italienske byen Valletta 1.juledag da den første nødmeldingen kom inn. Da måtte julefeiringen på skipet dyttes til side.

- Jula tok brått slutt for oss 25. desember. Vi har hatt migranter om bord i over tre døgn siden, sier styrkesjef Tore Barstad (46) på Siem Pilot. 

Utfordrende
Ingen av flyktningene skal være alvorlig syke. Det er likevel utfordrende å hjelpe så mange samtidig.

- 931 migranter er langt over normalen, og absolutt ingen ønskesituasjon for oss.  Utfordringen for oss er blant annet å se hvem som trenger hjelp når det blir så fullt på dekk, i tillegg til at vi også har hatt noen ordensproblemer om bord, sier  Barstad.

Migrantene er fra tretti ulike nasjonaliteter. Brorparten kommer fra afrikanske land. 

Årets Navn De tre styrkesjefene på det sivile skipet, polititjenestemennene Erling Olstad fra Dombås, Lise Dunham fra Hamar og Tore Barstad fra Ålesund, ble for bare noen dager siden kåret til Årets Navn i Dagbladet for sin innsats.

Barstad er opptatt av å skryte av mannskapet på skipet: 

- Igjen leverer mannskapet til styrkesjefenes store glede. Alle har det bra om bord, til tross for omstendighetene, sier 46-åringen til Dagbladet mandag.

LES OGSÅ: Nasjonens forbilder