NYFØDT: Båten med den nyfødte kan ikke ha vært i vannet i mange dager før den lille familien ble plukket opp. Foto: Kripos
NYFØDT: Båten med den nyfødte kan ikke ha vært i vannet i mange dager før den lille familien ble plukket opp. Foto: KriposVis mer

«Siem Pilot» satte i land 810 båtflyktninger i natt. En av dem var bare tre dager gammel

Satte migrantene i land i Italia. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var forholdsvis kontrollert denne gangen her. Disse migrantene var allerede tatt inn på de italienske skipene Nave Vega og Reina Sofia, som spurte om «Siem Pilot» kunne bistå med å ta imot disse migrantene, sier pressesjef i Kripos Ida Dahl Nilssen til Dagbladet.

MINDREÅRIGE: Det var mange små barn. Totalt var 47 av de 810 migrantene, som startet fluktruta i seks forskjellige gummibåter i tillegg til en trebåt, mindreårige. Foto: Kripos
MINDREÅRIGE: Det var mange små barn. Totalt var 47 av de 810 migrantene, som startet fluktruta i seks forskjellige gummibåter i tillegg til en trebåt, mindreårige. Foto: Kripos Vis mer

Redningsaksjonen startet natt til lørdag, og fortsatte helt fram til natt til søndag. Migrantene ble fraktet over ved hjelp av lettbåter, og kvinner og barn ble først fraktet over. Natt til tirdag var «Siem Pilot» på plass i den italienske havnebyen Salerno.

Tre dager gammel baby

Den yngste migranten var bare tre dager gammel.

- Han ble nok født i Libya rett før familien dro. Han reiste med sin nigerianske mor og far enten i en gummibåt eller i en trebåt.

Båten med den nyfødte kan ikke ha vært i vannet i mange dager før den lille familien ble plukket opp. Å bruke gummibåt over Middelhavet som fluktrute er veldig risikofylt.

- Vi har mange eksempler på båter som går rundt, og vi har eksempler på redningsaksjoner i sommer der ikke alle har klart seg. Det er en stor risiko å sette seg ut i disse gummibåtene som er så overlesset, og som er i så dårlig forfatning, sier Dahl Nilssen.

Mange barn

Det var mange små barn, totalt var 47 av de 810 migrantene mindreårige, som startet fluktruta i seks forskjellige gummibåter i tillegg til en trebåt.

På Siem Pilot er det plass til over 1000 mennesker. Alle er nødt til å sitte svært tett på dekk for at alle skal få plass. Før migrantene kommer ombord på båten blir de ransaket, for å sikre at ingen har med farlige gjenstander, de får en helsesjekk, vann og energiholdig mat.

LETTBÅTER: Redningsaksjonen startet natt til lørdag, og fortsatte helt fram til natt til søndag. Migrantene ble fraktet over ved hjelp av lettbåter, og kvinner og barn ble først fraktet over. Natt til tirdag var «Siem Pilot» på plass i den italienske havnebyen Salerno. Foto: Kripos
LETTBÅTER: Redningsaksjonen startet natt til lørdag, og fortsatte helt fram til natt til søndag. Migrantene ble fraktet over ved hjelp av lettbåter, og kvinner og barn ble først fraktet over. Natt til tirdag var «Siem Pilot» på plass i den italienske havnebyen Salerno. Foto: Kripos Vis mer

Etter at skipet kom fram til Salerno i morgentimene i dag, er migrantene nå overlatt til italienske myndigheter.

«Siem Pilot» er en av flere båter som nå patruljerer farvannet nord for Libya. Skipet har mannskap fra politiet og Kystvakten samt en sivil besetning. De patruljerer farvannet langs kysten av Nord-Afrika på oppdrag fra Frontex, som er EUs yttergrensekontroll.

Størsteparten av migrantene overlever, men i flere tilfeller må også mannskapet ta hånd om døde migranter. Også de fraktes til Italia.