SV i regjering:

Sier blankt nei

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier nei til SV i regjering, selv om de gir seg i sakene han trekker fram som hindre. - Usaklig, mener SV-ledelsen.

NEI BETYR NEI: Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ser ingen veier inn i regjering for SV nå. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NEI BETYR NEI: Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ser ingen veier inn i regjering for SV nå. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mandag skapte LO-leder Peggy Hessen Følsvik bølger på venstresiden da hun krevde at SV må gå inn i Støre-regjeringen.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var raskt med å si at det var en dårlig idé. Tirsdag tok han selv til talerstolen på Folkets Hus for å hilse LO-kongressen.

Ser ingen grunner

Der uttalte han seg om det han kaller samlivsråd fra LO-sjefen.

- Råd må man lytte til. Men jeg kan forsikre dere om at det er ingen bitre følelser. Vi er gode venner. Og mange ganger kan du få til like mye mellom gode venner, som du får til i et krevende samliv, sa Vedum.

Når Dagbladet møter ham på gangen på vei ut av Folkets Hus er Vedum tydelig på at han ikke under noen omstendigheter ønsker SV inn i regjeringen der han selv er finansminister.

Vedum sier rett ut at han ikke ser for seg noen vei inn i Ap/ Sp-regjeringen nå.

- Det er ikke tid for nye regjeringssonderinger og forhandlinger nå. Nå er det tid for styring og bruke det mandatet vi har fått for å få gjennomslag for politiske saker. Jeg ser ingen grunn til at vi skal ta opp nye regjeringsforhandlinger nå.

Nato, våpen og olje

Vedum forklarer den kalde skuldra med at SV står for langt unna regjeringspartiene i viktige saker, noe han mener de selv fant ut under regjeringssonderingene på Hurdal i fjor høst.

- Det er mange venner man ikke har bitre følelser med. Det bedre med gode venner, enn et dårlig samliv, sier Vedum, og utdyper.

- Når du ser det som skjedde i vinter: Både den sikkerhetspolitiske situasjonen, diskusjonen rundt NATO, våpenbistand, diskusjonen rundt at man skal produsere så mye olje og gass som mulig i den situasjonen vi er i nå, så har det at vi har vært enige i de grunnpilarene gjort det enklere. Det var nok en av grunnene til at SV valgte å reise fra Hurdal. Fordi både i synet på deler av sikkerhetspolitikken, og olje og gasspolitikken fant SV ut at de sto for langt unna Sp og Ap, og valgte da å reise derfra.

- Det er ikke aktuelt selv om SV gir seg på disse punktene du nevner?

- Det er ikke der vi bruker energien. Men vi skal selvfølgelig finne sammen med SV i Stortinget også. Og det kommer vi til å gjøre i mange saker.

Sp-lederen gjør det samtidig klart at han ikke synes det gjør noe at LO-lederen blandet seg i regjeringssammensetningen i går.

- Det er hennes frihet, så det må hun få lov til å gjøre. Det er hennes rolle, og LO har jo også ment dette tidligere.

- Avslørende

Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø mener Sp-leder Vedum finner på noe argumenter for hvorfor de ikke kan samarbeide med SV.

- Det er veldig tydelig ut fra det han sier at han kommer med stadig nye grunner for å ikke skulle sørge for de endringene landet vårt trenger, sier Bergstø til Dagbladet.

- Hva synes du om begrunnelsene Vedum henter fram om Nato og sikkerhetspolitikk?

- Det er veldig usaklig. Vi har jo faktisk vært i regjering sammen i åtte år. Vi hadde riktignok uenigheter da, men det blir veldig usaklig å trekke fram de diskusjonene som begrunnelse for at man ikke skal kunne samarbeide om det som er de største utfordringene i vår tid, nemlig økte forskjeller og klimaendringene.

Bergstø sier det er «avslørende» at Vedum ikke vil slippe SV inn selv om de gir seg på de springende punktene.

- Det Vedum burde vært ærlig nok til å si er at han ikke ønsker de endringene som folk faktisk stemte for ved valget i fjor høst. Han ønsker ikke å ta kraftfulle grep mot forskjeller og for miljø.

- Skrot Hurdal

Den vikarierende SV-lederen er krystallklar på at Hurdalsplattformen som Ap og Sp ble enige om i oktober i fjor må skrotes hvis SV skal tre inn i regjering.

- Hvis regjeringsforhandlinger skal bli aktuelt må det skje med blanke ark. Da må vi sette oss ved bordet og så må de premissene vi ble møtt med ved Hurdalsjøen ryddes vekk. Vi må ha samtaler fra starten av.

- Hurdalsplattformen må skrotes?

- Det må den.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer