Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sier de fikk kokainen av «Rodrigo»

Madelaine Alicia Rodriguez (23) peker ut Augusto Toro Blacutts onkel (44).

FORKLARTE SEG: Det gjenstår å se om retten fester lit til forklaringen til Madelaine Alicia Rodriguez. Foto: HENNING LILLEGÅRD
FORKLARTE SEG: Det gjenstår å se om retten fester lit til forklaringen til Madelaine Alicia Rodriguez. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg er ikke den de sier jeg er. Jeg er ikke en som smugler dop.  

Slik startet Madeleine Alicia Rodriguez sin vitneforklaring i retten i Cochabamba i går, nesten to år etter at hun sammen med Stina Brendemo Hagen og en 20-år gammel kvinne fra Lillesand ble pågrepet med 22 kilo kokain i bagasjen på flyplassen i Cochabamba.  

Under vitneforklaringen utpekte hun Augusto Toro Blacutts onkel (44), som gikk under kallenavnet «Rodrigo», som mannen som ga dem Adidas-bagene som inneholdt kokainen.  «Rodrigo» regnes av aktoratet som en av bakmennene i saken.

 Under razzia i hans hjem i Bolivia er det blant annet funnet kvitteringer for pengevekslinger og pengeoverføringer fra Norge, som påtalemyndigheten mener er betaling for kokainpartiet. 

 - Skulle leveres på Gardermoen
- Han spurte om vi kunne ta med bagene til noen kamerater i Norge, som et tjeneste. Vi fikk ikke penger for det, sier hun.

- Jeg sa at jeg ikke hadde plass til alle, men at jeg kunne spørre de andre om de også kunne ta med noen av bagene i sin bagasje. Det kunne de, sier Rodriguez.

- Jeg hadde ingen kunnskap om at det var dop i de bagene jeg fikk. De var lukket, i plastikk og så helt nye ut. Du kan til og med åpne dem uten å se dopet, forklarer hun.

Bagene skulle ifølge Rodriguez leveres til noen på Gardermoen.

- Han betalte alt Rodriguez forklarte at hun ble kjent med «Rodrigo» under en tidligere tur til Bolivia, i 2007. Både ved den turen, og den turen i 2008 var det Rodrigo som «betalte for alt», ifølge Rodriguez. Hun fortalte også at det var han som hadde "ordnet alt ved insjekkingen" da de skulle forlate Cochabamba 19. mai 2008, dagen de ble tatt.

 - Hvorfor reiste dere til Bolivia, ville aktor Claudia Mancilla vite. - Vi hadde lyst til å dra tilbake. Jeg fikk beskjed om at jeg kunne komme med to veninner, liksom, utdyper hun.

- Og «Rodrigo» skulle betale for alt? Lurte du ikke på hvorfor han var så snill mot dere?, spør aktor.

- Nei, svarer hun. Når aktor spør om hun vet hvor mye brystoperasjonen hun skal ha blitt påspandert koster, protesterer advokaten hennes, og spørsmålet blir avvist.  

- Visste ikke at de var i slekt Rodriguez ble også spurt om sitt forhold til Augusto Toro Blacutt, som også er gitt en hovedrolle i saken. Blacutt var i Bolivia da kvinnene ble tatt, og var på rømmen fram til han ble pågrepet i Cochabamba i desember.

- Du sier at du har et vennskap med Augusto. Visste du at Augusto skulle til Bolivia?, spør aktor.

- Han ringte meg først når han var i Bolivia, og sa at han var her.

- Du vet at det er han som har betalt for advokaten din?

- Ja Jeg trengte å betale penger til advokaten min før rettssaken. Augusto kunne hjelpe. Så jeg ba advokaten om å ta kontakt med Augusto, svarer hun.

Når hun blir spurt om relasjonen mellom "Rodrigo" og Augusto svarer hun:

- Jeg kjente ikke til at "Rodrigo" og Augusto er i slekt.

Rodriguez ble også spurt om sitt forhold til Augustos kjæreste, en 22 år gammel norsk kvinne som meldte seg for politiet i København 19. mai 2009. Hun er tiltalt i saken i Bolivia, og siktet i Norge.

Det var 22-åringen som sendte tekstmeldingen til Rodriguez etter at kvinnene ble tatt, der hun får beskjed om å holde kjeft: «Jo mindre dere snakker jo bedre. Finn den ansvarlige, si at dere har penger, det er bare det de ønsker, men snakk med den ansvarlige alene, ikke sammen med andre, bruk alt du kan, sex, penger, alt».  

BRØT SAMMEN: Stina Brendemo Hagen gråt i retten i går. Foto: HENNING LILLEGÅRD
BRØT SAMMEN: Stina Brendemo Hagen gråt i retten i går. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Brøt sammen i retten Etter at Madelaine Alicia Rodriguez hadde forklart seg, var det Stina Brendemo Hagens tur. Etter en fyldig og strukturert forklaring om hvordan hun hadde kommet opp i situasjonen 19. mai 2008, brøt hun sammen i gråt med ordene: 

- Jeg ville aldri gjort det om jeg hadde visst det, sa hun gråtkvalt.

- Jeg forstår likevel at det er et stort problem at det var kokain i min bagasje. Jeg er skyldig i å ha tatt med bagene uten å vite hva det var. Det beklager jeg, sa hun.

Antydet tidligere narkotur Stina Brendemo Hagen og Madelaine Alicia Rodriguez var også på tur sammen i Bolivia i 2007, året før de ble arrestert. Under gårsdagens rettsmøte gikk aktor Claudia Mancilla langt i å antyde at det ble smuglet narkotika også under den turen.  

- Husker du at du ga oss en forklaring i fengselet? Husker du hva du forklarte meg hva dere hadde med til Norge i 2007?, spurte aktor.

- Ja, vi kjøpte en barnevogn i Santa Cruz, svarte hun.

- Hadde du i 2007 mistanke om at det var narkotika der?, spurte aktor.

- Nei, jeg hadde ingen mistanke om at det var med narkotika hjem på turen i 2007, svarte hun.  

- Har aldri sett de bagene Seint i går kveld norsk tid stod Augusto Toro Bladutts onkel (44) i vitneboksen. Han her gitt en hovedrolle i leverandørleddet av påtalemyndigheten, og Madelaine Alicia Rodriguez sa i retten tidligere i går at det var han som ga dem bagene med kokain og «ordnet alt» under oppholdet.

 I retten i går benektet han enhver kjennskap til bagene med kokain.

 - I mars 2007 sa Augusto at han ville besøke meg. To måneder senere ville han at jeg skulle gjøre en tjeneste for to veninner av ham som skulle til Bolivia. (Disse to veninnene var Stina Brendemo Hagen og Madelaine Alicia Rodriguez, som også besøkte Bolivia i 2007, red. anm.).

- Jeg fikk 4000 dollar for å kjøre dem rundt og vise dem byen, sier «Rodrigo» i sin frie forklaring

"Rodrigo" er ikke 44-åringens virkelige navn, men ett av flere aliaser han i følge ptalemyndigheten har brukt. - De begynte å kalle meg «Rodrigo», og jeg lot dem gjøre det, sier 44-åringen om sitt alias.

Han benekter at organiserte kvinnenes tur.

- Det var Madelaine som organiserte alt hver dag, sier han.

Rodrigo hevder han ikke betalte for de norske kvinnenes opphold, slik Madelaine Alicia Rodriguez forklarte tidligere i går.

- Jeg fikk alle pengene tilbake etterpå, sier han.

Han hevder han ikke har hatt noe med bagene med kokain som jentene ble tatt med på flyplassen.

- Jeg har aldri sett de Adidas-bagene, sier Rodrigo.

I dag skal etter alt å dømme norskbolivianske Augusto Cecar Toro Blacutt i vitneboksen. Han var etterlyst internasjonalt i over ett år før han ble pågrepet i Cochabamba i desember 2009. Han er gitt en hovedrolle i narkotikanettverket både av bolivianske og norske myndigheter, men har ikke sagt et ord om saken.

Følg rettssaken i Bolivia direkte på Dagbladet.no fra klokken 15.30.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!