Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vitner kontakter politiet:

- Sier de har sett henne

Seinest for få uker siden kontaktet et vitne politiet, og hevdet å ha sett Anne-Elisabeth Hagen. Både fra Norge og en rekke andre land kommer meldinger om observasjoner.

INGEN SVAR: 31. oktober i 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog. Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

Tipstelefonene har stilnet betraktelig i forsvinningssaken hvor Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet siden 31. oktober i fjor. Det spesialopprettede tipsmottaket på Gardermoen er for lengst rigget ned. Likevel kommer det fremdeles inn svært interessante meldinger fra både inn- og utland.

Dagbladet kan nå avsløre at det også i nyere tid har kommet henvendelser til politiet om observasjoner av den antatt drepte 69-åringen. Observasjoner som ikke stammer fra klarsynte eller andre som hevder de har overnaturlige evner.

Politiinspektør Tommy Brøske bekrefter opplysningene.

I flere verdensdeler

- Vi har fått mange henvendelser om observasjoner av Anne-Elisabeth, både i Norge og utlandet. Det er seriøse henvendelser fra folk som sier de har sett henne, sier Brøske.

Han ønsker imidlertid ikke å tallfeste hvor mange som har tatt kontakt med opplysninger om observasjoner. Det bekreftes derimot at meldingene stammer fra både Norge og flere andre land.

- Vi fikk seinest en henvendelse for noen uker tilbake. Er det henvendelse fra utlandet, så kan det være naturlig å kontakte politi i det gitte landet for bistand. Avhør, og gjennomgang av for eksempel videoovervåkning, kan være aktuelt, sier Brøske til Dagbladet, og legger til:

- Noen av disse tipsene sjekkes raskt ut, andre tar lenger tid. Så langt har det handlet om å sjekke tips ut, da alle har vært resultatløse, men vi er likevel glade for at folk tar kontakt og gir beskjed.

Dagbladet har vært i kontakt med familiens bistandsadvokat, Svein Holden. Han ønsker ikke å kommentere opplysningene.

De sentrale sporene

Til tross for meldingene om observasjoner, etterforskes saken fremdeles som en drapssak hos politiet. Hovedhypotesen om hva de sto overfor, endret seg fra bortføring til drap 26. juni i år, selv om det fortsatt ikke finnes håndfaste bevis for at 69-åringen verken er drept eller i live.

Da var det gått nesten åtte måneder siden Hagen forsvant fra hennes og milliardærektemann Tom Hagens hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog. I jakta på svar og gjerningspersoner, er det fremdeles fire spor som står mest sentralt:

  • Biler i nærområdet til Sloraveien 4 i et begrenset tidsrom
  • Strips solgt på Biltema, funnet i Hagens bolig
  • Brevpapir med tilhørende konvolutt solgt på Clas Ohlson, funnet i boligen
  • Skoavtrykk etter skotypen Sprox i størrelse 44-46 solgt på Sparkjøp, funnet i ekteparets bolig
BILSPORET: Politiet jobber nå med å kartlegge eiere og førere av 20 bilder som skal ha vært i området rundt Langvannet, dagen Anne-Elisabeth Hagen skal ha blittt kidnappet. Video: Nicolai Delebekk / NTB Scanpix Vis mer

Ved å kryssjekke disse, er håpet å finne personer som går igjen blant kjøp eller observasjoner. Spørsmålet har vært hvilke konkrete butikker de forskjellige har vært solgt fra.

- Jobben pågår, og vi har tro på at det kan bringe etterforskningen et viktig skritt videre. Flere av de aktuelle butikkene er av lokal beliggenhet, men jeg kan ikke si noe om status for hver enkelt. Sporet og kryssjekk med kjøp er veldig sentralt, sier Brøske.

Krypto-planlegging

I slutten av oktober kunne politiinspektøren avsløre at etterforskningen hadde gitt viktige svar på hvor lenge de antatte gjerningspersonene hadde planlagt å slå til. Kryptovaluta-spor tydet på at gjerningspersonene allerede tidlig sommeren 2018 hadde rigget seg til.

Brøske vil ikke utdype hva status for dette sporet er i dag, men bekrefter at det fremdeles jobbes med.

- Det er et levende etterforskningsskritt. Et viktig spor, men jeg kan ikke kommentere det ytterligere, sier politiinspektøren.

Uløst skomysterium

Etter at politiet den 28. august gikk ut med opplysninger om skoavtrykk funnet i boligen etter forsvinningen, ble også kontantbetalende kjøpere av Sprox-sko etterlyst. Politiet sto over omkring 260 kjøp i tidsrommet august 2016 og fram til Hagen forsvant.

Resultatet av etterlysningen var imidlertid av det skuffende slaget. Etter knappe to uker hadde mellom 30 og 50 kjøpere meldt seg. I ettertid har tallet forblitt nærmest uforandret.

- Det er bare et fåtall som har meldt seg og er sjekket ut siden den gang, sier Brøske.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media