Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sier de skal fange Tompolo

Den nigerianske visepresidenten sier de skal finne den tidligere krigsherren som kjøpte sju marinefartøy av Norge.

VISEPRESIDENT: Nigerias visepresident Yemi Osinbajo er i Davos på Verdens økonomiske forum. Foto: Tore Bergsaker
VISEPRESIDENT: Nigerias visepresident Yemi Osinbajo er i Davos på Verdens økonomiske forum. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Militære styrker jakter nå på Government «Tompolo» Ekpulemeo i hans hjemtrakter ved utløpet av Niger-elva. Tompolo er den tidligere krigsherren som fikk kjøpe seks missiltorpedobåter og støtteskipet KNM Horten fra Forsvaret. Båtene ble kjøpt via det britiske selskapet CAS Global, men Tompolos flåtesjef var selv i Bergen for å inspisere båtene etter at kontrakt var signert.

Vil ta ham Den gangen var Tompolo på god fot med den sittende nigerianske presidenten, men etter regimeskiftet i mai har forholdet mellom Tompolo og regjeringen i Nigeria kjølnet. Forrige uke ble han siktet og etterlyst i en korrupsjonssak der beløp tilsvarende 1,4 milliarder kroner har forsvunnet fra kontoene til det nigerianske kystverket Nimasa.

- Myndighetene i Nigeria har styrke nok til å sørge for at han møter i retten. Vi skal sørge for at han møter i der, det er hovedsaken, sier Nigerias visepresident Yemi Osinbajo til Dagbladet.

Eksplosjoner Få timer etter at arrestorderen var utstedet gikk en oljerørledning i lufta. Og forrige helg gikk det av nye bomber på flere oljeinstallasjoner. Tompolo har truet med krig om myndighetene kommer etter han, men han nekter for å ha noe med eksplosjonene å gjøre. Han sier at han ikke stoler på at myndighetene vil gi han en rettferdig rettssak og at han derfor ikke vil møte i retten. I stedet er han trolig gått i dekning i hjemtraktene.

- Vi synes ikke situasjonen i Deltaet er farlig, men Tompolo må svare for de finansielle transaksjonene han var involvert i og som er blitt etterforsket. Han må svare i retten for dette, sier visepresidenten.

Dagbladet treffer han i Davos i Sveits der han deltar på Verdens økonomiske forum. Han kjenner til at Tompolo fikk kjøpe marinefartøy fra Norge. Dagbladet spør ham om Norges rolle i saken og om han mener Norge har et ansvar i saken siden det er vi som har utstyrt Tompolo med militære båter.

- Jeg kan ikke kommentere om Norge. Jeg er en leder i et annet land og vil ikke si noe om Norges rolle i denne saken, sier han.

Han vil ikke omtale situasjonen i Niger-deltaet som farlig og sier det ikke er neon fare for at oljeeksporten, som er på størrelse med Norges, kan bli rammet. Men det amerikanske oljeselskapet Chevron har allerede evakuert et av sine anlegg.

Heksejakt Både den tidligere Shell-toppen Olav Ljøsne, som har jobbet mange år i Nigeria, og USAs tidligere ambassadør til landet, John Campbell, mener at fartøyene fra Norge har gjort Tompolo til den største maritime maktfaktoren i Nigeria.

En annen krigsherre fra samme stamme og område, Ramsey Mukoro, har tatt Tompolo i forsvar og sier den nye regjeringen har lansert en etnisk heksejakt på alle som støttet den forrige presidenten. Visepresidenten er bekymret for hvordan uttalelsene til Dagbladet skal oppfattes i Nigeria.

- Jeg vil ikke kommentere så mye mer om Tompolo. Han skal i retten og mine kommentarer om ham vil bli lest som forhåndsdømming fra regjeringen, sier Osinbajo.

I Davos deltok han blant annet i en debatt om investeringer i Afrika. Korrupsjon er et stort problem og fører til at mange investorer holder seg unna kontinentet.

- Vi håndterer korrupsjonen. Vi ble jo valgt på en program for å rydde opp i korrupsjon. Den jobben er vi godt i gang med. En bedre og mer gjennomsiktig forvaltning er i ferd med å bli innført på alle nivåer, sier visepresidenten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media