Sier de skal vise et triks. Rundstjeler uvitende ofre

Metoden er mye brukt i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i England har tidligere advart mot det de kaller for «Hugger muggers», eller klemme-tyver på godt norsk. Profesjonelle tyver finner fulle mennesker på gaten og tilbyr dem en klem, eller sier at de skal vise dem et triks. I virkeligheten stikker de av med mobiltelefonen eller lommeboken til lykkelig uvitende ofre.

- Folk er mye mer sårbare for ulike former for kriminalitet når de er fulle, sier Garry Shewan i Manchester-politiet.

Omreisende tyver Leder av innsatsgruppen mot lommetyveri i Oslo politidistrikt, Roar Kvassheim, forteller at problemet også er kjent i Norge.

- Den metoden har vært mye brukt i Norge også. Det er vanlig at disse tyvene reiser rundt i verden, så det er ikke rart at det som rapporteres i England sees i Norge også, sier Kvassheim til Dagbladet.

Lettlurt Han forteller at Oslo-politiet har arrestert flere personer som har brukt denne metoden.

- De peker seg ut berusede personer, så går de bort og gir en lystig kommentar eller spør om offeret vil se et triks. For noen år siden var det vanlig at de spurte «vil du se hvordan Zinedine Zidane dribler med fotball», så begynner de med å omfavne offeret mens de leter etter verdigjenstander, forteller Kvassheim.

Han sier at folk lar seg lettere lure fordi stemningen på byen ofte er god på natta.

- Det virker ikke fullt så pussig når man er full selv. Tyvene utgir seg også ofte for å være beruset selv. Det skjer mye rart i nattetimene, men vi er godt kjent med hva som foregår og ber folk om å følge med, sier han og kommer med følgende råd:

- Dersom man drikker seg overstadig beruset blir man et lettere offer. Det er nettopp det de leter etter.

Han mener man også kommer langt med en god dose sunn fornuft.

- Om noen kommer bort til deg på gata og spør om de skal vise deg en dans, eller et fotballtriks, kan det være greit å følge ekstra med. De har ofte en lei baktanke med det, sier han.