Sier fra seg odelen

Sylvi Listhaug sier mye piff forsvant ut av Frp da KrF og Venstre kom inn i regjering. Nå har hun lagt drømmen om å overta familiegården i grus, og langer ut mot FNs Israel-kritikk.

LEDERLIVET KOSTER: Sylvi Listhaug har sagt fra seg odelen på gården på Sunnmøre for å ha tid til å lede Frp. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LEDERLIVET KOSTER: Sylvi Listhaug har sagt fra seg odelen på gården på Sunnmøre for å ha tid til å lede Frp. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg kommer til å si fra meg odelen på gården. Det var helt frivillig, men tøft likevel. Det var jo en drøm som ble knust. Det er det stedet jeg er mest glad i på hele jorda så jeg kommer til å sikre at familien min har et sted i nærheten av gården i framtida, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Siv Jensen overrasket en hel nasjon ved å kunngjøre sin avgang som Frp-leder tidligere i vinter.

Ofrer drømmen

Jensen pekte da straks på Listhaug som sin arvtaker. Det er opp til Frp-landsmøtet seinere i vår å formelt velge Listhaug som ny Frp-leder, men i praksis har utvelgelsen allerede funnet sted:

Listhaug har ingen utfordrere og stor støtte i partiet.

Hun er klar på at ansvaret er stort om hun blir valgt til oppgaven, og allerede nå har hun måtte ofre drømmen om å ta over barndomsgården på Sjøholt.

HJEMME: Sylvi Listhaug hjemme på gården på Sjøholt i fjor sommer. Da var planen å ta over gården før stortingsvalget, men nå tar broren i stedet over. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HJEMME: Sylvi Listhaug hjemme på gården på Sjøholt i fjor sommer. Da var planen å ta over gården før stortingsvalget, men nå tar broren i stedet over. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hvis jeg skal bli leder i Frp, så kan jeg ikke drive gård på Sunnmøre samtidig. Det går bare ikke, så jeg måtte la odelen gå til broren min. Men vi skal uansett skaffe oss et sted der oppe. Det er så fint der, sier Listhaug og smiler.

Lang ledertid

Planen om å flytte hjem og overta gården har vært der helt siden hun flyttet til Oslo, men drømmen ble altså knust da Siv Jensen pekte på Listhaug som sin arvtaker.

Nå som hun har avstått fra odelen, har gårdstoget kjørt av gårde for godt for Sylvi Listhaug.

Nå forbereder hun seg heller på å lede Frp i lang tid.

- Du kan ikke hoppe mellom First House og regjering nå lenger?

- Jeg kjenner mitt parti. I min levetid har Frp hatt to lederskifter, så jeg vet hva jeg går til. Dette er ikke et parti som skifter leder ofte. Jeg skal finne min vei, dersom landsmøtet vil ha meg. Jeg må selvsagt balansere familie og jobb, det vil bli krevende, men jeg forbereder meg på å lede Frp så lenge jeg har krefter og motivasjon til det hvis partiet ønsker det.

- Frp savner velgere som deg, kvinner med familie. Og det er nesten ingen unge kvinner som stemmer Frp, hvordan skal du endre det?

- Det skal vi gjøre ved å være mer synlige, ved å snakke om Frp-politikken. Vi skal fremme masse forslag i Stortinget, bli gjenkjennelige som Frp igjen, og ikke være redd for å ta de vanskelige debattene, sier Listhaug og viser blant annet til forslag om å fjerne tredelingen av foreldrepermisjonen. Vi skal også arbeide mye med helse og eldreomsorgsspørsmål som mange kvinner er opptatt av.

- Når mistet dere brodden?

- Jeg tror de ble vanskelig for Frp å være seg selv med en gang de to andre partiene kom inn i regjeringen med oss og Høyre. Da mista nok mange i partiet piffen fordi politikken ble uten retning, svarer Listhaug.

GOD STEMNING: Siv Jensen avbryter intervjuet for å hilse på. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GOD STEMNING: Siv Jensen avbryter intervjuet for å hilse på. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Siv sier hei

Et gjenkjennelig ansiktet titter plutselig fram bak glassdørene i Frp-gangen på Stortinget. Avtroppende partileder Siv Jensen er på vei ut døra.

- Å, hei, er det dere!, sier Jensen.

- Vi spør Listhaug hvordan hun skal vinne flere unge kvinner til å stemme på henne?

- Ja, de rådene skal Sylvi få av meg, men ikke med pressen på slep, sier Jensen.

FN-kritikk

Listhaug leder også programkomiteen i partiet. I forslaget til nytt partiprogram skjerpes tonen overfor FN.

«Det er på tide med en kritisk gjennomgang av Norges ressursbruk inn i disse organisasjonene og hvordan pengene blir forvaltet. Utgangspunktet må være å se om Norges interesser ivaretas gjennom denne ressursbruken», heter det i programutkastet.

- FN er blitt en svindyr mastodont ute av kontroll. Det er på tide å gjennomgå FNs ressursbruk, og om hvordan Norge er tjent med at FN skal opptre, sier Listhaug.

- Norway first, altså?

- Vi mener vi skal ivareta norske interesser gjennom FN-systemet.

Listhaug er særlig irritert over det hun opplever som anti-isrealismen i FN.

- I 2020 fikk Iran, Nord-Korea og Syria én resolusjon mot seg hver. Israel ble fordømt i FN 17 ganger bare i fjor. Israel er blitt FNs hakkekylling.

- Sånn Frp skal være

I tillegg mener Listhaug at FN-byråkratiet er helt ute av kontroll.

- Bare sekretariatet i FN har 41 000 ansatte, og det finnes 1200 FN-kontor. 100 land har mer enn 10 FN-kontor hver. Det er en treg, tunggrodd og byråkratisk organisasjon som har vokst seg altfor stor. Det er på tide med en kritisk gjennomgang av FN og hva deres oppgaver bør være.

Hun mener Norge bør være først ute med å ta opp disse spørsmålene.

- Framfor å bare sitte i Sikkerhetsrådet og rope hurra for det, så bør vi ta opp holdninga til Israel. Det er på høy tid å refse FN, og Frp's nye programforslag er ikke redd for det. Det er sånn Frp skal være, vi skal ikke være redd for å ta de vanskelige debattene, selv om det ikke er så politisk korrekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer