Philip Manshaus

- Sier han følte det var noe han måtte gjøre

Forsvareren om Philip Manshaus sin forklaring.

OM FORKLARINGEN: Philip Manshaus' forsvarer, Unni Fries, forklarer hva klienten hennes forklarte om nazi-hilsenen. Video: Marte N. Helseth. Reporter: Audun Hageskal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus (22) ble framstilt for fire nye uker i varetekt i dag. Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører.

I etterkant av fengslingsmøtet deler hans forsvarer, advokat Unni Fries, noe av Manshaus sin forklaring.

- Han sier han følte dette var noe han måtte gjøre, og at han hadde et ansvar for å gjennomføre handlingene, sier Fries til pressen etter fengslingsmøtet.

FORKLARING: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at draps- og terrorsiktede Philip Manshaus ikke ønsker å forklare seg til politiet, men til retten, og at det er noe de må forholde seg til. Video: Marte N. Helseth. Reporter: Audun Hageskal Vis mer

- Han ser på det som en slags nødrett. Det er hans synspunkt, sier Fries.

Manshaus nekter straffskyld for terror og drap, men erkjenner de faktiske forholdene om at han angrep al-Noor moskeen og at han drepte sin egen stesøster.

VILLE HA ÅPNE DØRER: Philip Manshaus' forsvarer, Unni Fries, forklarer hvorfor. Reporter/video: Audun Hageskal / Marte N. Helseth / Dagbladet. Vis mer

Nazihilsen

Han ønsket seg løslatt i retten i dag da politiet ba om fire nye uker i varetekt. Hans begrunnelse for å ikke sitte i varetekt er fordi han ikke ønsker å sitte fengsel. Politiet ber om fulle restriksjoner med isolasjon, brev, medie og besøskforbud. Fries mener disse restriksjonene ikke er nødvendige.

Siktede møtte i retten iført dress og slips. Etter kort tid foretok han en nazihilsen i retten. På spørsmål fra pressen om hvorfor han gjorde, ble han bedt om å ikke svare.

Terrorsiktede Philip Manshaus har uttrykt høyreekstreme holdninger, blant annet i form av hyllest av Vidkun Quisling, og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger, ifølge politiet. Disse holdningene gjentok han i retten i dag.

Fries ønsker ikke å kommentere nazihilsenen overfor Dagbladet, ei heller om hun som forsvarer kjente til at han planla hilsenen. Hun sier det ikke er lagt opp til nye politiavhør i nær framtid.

- Manshaus har sagt at han ikke ønsker å forklare seg mer, og det er derfor heller ikke satt opp noe tidspunkt for nye forsøk, sier Fries til Dagbladet.


Ville skifte klær

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby forteller at Manshaus i forkant av fengslingsmøtet signaliserte at han ønsket å ha på seg andre klær enn ved forrige fengsling.

- Vi registrerer nazihilsenen. Han har i avhør forklart seg om et høyreradikalt synspunkt, noe mer har vi ikke å si om det, sier Kraby.

Manshaus ønsker ikke å forklare seg for politiet, men gjerne i retten med pressen til stede.

- Politiet mener det er nødvendig med lukkede dører enn så lenge, sier Kraby, som ikke går inn på om premisset om pressen til stede er noe politiet ønsker å gå med på.

Politiets hovedteori er fortsatt at Manshaus handlet alene.

NEKTER STRAFFSKYLD: Her møter draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (22) i Oslo tingrett til et nytt fengslingsmøte i saken mot ham. Video: Marte N. Helseth. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer