BREIVIKS IDOL: Ifølge manifestet mener Breivik at den amerikanske, islamkritiske forfatteren Robert Spencer fortjener Nobelprisen fordi han «tålmodig overvåker spreningen av jihad-terrorisme rundt om i verden på sin nettside Jihad Watch». Spencer sier til Dagbladet at «om jeg var en inspirasjon for hans arbeid føler jeg på samme måten som Beatles må ha følt det da de fant ut at Charles Manson hadde myrdet etter å ha blitt inspirert av en beskjed han trodde han hørte i en av deres tekster». Foto: SCANPIX
BREIVIKS IDOL: Ifølge manifestet mener Breivik at den amerikanske, islamkritiske forfatteren Robert Spencer fortjener Nobelprisen fordi han «tålmodig overvåker spreningen av jihad-terrorisme rundt om i verden på sin nettside Jihad Watch». Spencer sier til Dagbladet at «om jeg var en inspirasjon for hans arbeid føler jeg på samme måten som Beatles må ha følt det da de fant ut at Charles Manson hadde myrdet etter å ha blitt inspirert av en beskjed han trodde han hørte i en av deres tekster». Foto: SCANPIXVis mer

Sier han har møtt Breiviks hemmelige norske idol

Amerikansk forfatter hevder han har hatt tett kontakt med den hemmelige bloggeren «Fjordman.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har tidligere skrevet om Anders Behrings Breiviks store politiske forbilde, den hemmelige bloggeren «fjordman».

Den norske islamkritiske bloggeren er sentral i Breiviks manifest, som ble publisert kort tid før terrorhandlingene.

MISLIKER Å BLI BRUKT AV BREIVIK: «Det føles aldeles forferdelig at han siterer meg i sin mye omtalte bok. Jeg vet ikke hva annet jeg kan si», skriver «Fjordman», og legger til at han ikke har orket å lese manifestet selv. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES/DAGBLADET
MISLIKER Å BLI BRUKT AV BREIVIK: «Det føles aldeles forferdelig at han siterer meg i sin mye omtalte bok. Jeg vet ikke hva annet jeg kan si», skriver «Fjordman», og legger til at han ikke har orket å lese manifestet selv. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES/DAGBLADET Vis mer

Flere av kapitlene i boka er skrevet av «Fjordman.» 32-åringen hyller bloggeren og peker ham ut som sin favorittforfatter. Nordmannen selv reagerer med skrekk og forferdelse over at Breivik har latt seg inspirere av hans tekster.

- Forferdelig «Det føles aldeles forferdelig at han siterer meg i sin mye omtalte bok. Jeg vet ikke hva annet jeg kan si», skriver bloggeren, og legger til at han ikke har orket å lese manifestet selv. Dagbladet har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med «Fjordman» uten å lykkes.

Nå går den amerikanske islamkritikeren, Robert Spencer, kraftig i forsvar for den norske bloggeren. Spencer, som også er omtalt i Breiviks manifest, sier til Fox Radio i går at han hadde møtt «Fjordman» flere ganger, kjenner hans identitet og har publisert flere av hans artikler.

MANIFEST: I sitt 1500 sider lange manifest siterer og hyller Anders Behring Breivik (32) flere høyresideideologer som forbilder. Verket er en sammenstilling ulike tankeretninger, men preges av en sterk antiislamistisk holdning som kan knyttes til den såkalte counterjihad-retningen som finnes på nettet.
MANIFEST: I sitt 1500 sider lange manifest siterer og hyller Anders Behring Breivik (32) flere høyresideideologer som forbilder. Verket er en sammenstilling ulike tankeretninger, men preges av en sterk antiislamistisk holdning som kan knyttes til den såkalte counterjihad-retningen som finnes på nettet. Vis mer

«Jeg publiserte «Fjordmans» artikler da han er en svært lærd forfatter med stor kunnskap om historie og et intressant syn på aktuelle hendelser», skriver Spencer i en e-post til Dagbladet.

- Fortjener Nobelprisen Dagbladet har tidligere skrevet at Breivik mener Spencer fortjener Nobelprisen fordi han «tålmodig overvåker spreningen av jihad-terrorisme rundt om i verden på sin nettside Jihad Watch». Spencer sier til Dagbladet på mail at han aldri har vært i kontakt med Breivik.

«Om jeg var en inspirasjon for hans arbeid føler jeg på samme måten som Beatles må ha følt det da de fant ut at Charles Manson hadde myrdet etter å ha blitt inspirert av en beskjed han trodde han hørte i en av deres tekster. Det fantes ikke noe slik beskjed. Og det vil ikke noen friske personer finne i noe av mitt arbeid, som hele tiden har vært dedikert til å forsvare menneskerettigheter for alle mennesker», sier Spencer.

Får sterk kritikk Spencer blir av mange regnet for å være en ekstrem islamofob som sprer hat mot folkegrupper og religioner. Blant annet får han sterk kritikk av den amerikanske organisasjonen The Anti-Defamation League (ADL), som jobber mot organisasjoner, institusjoner og enkeltpersoner de oppfatter som antisemittiske eller ekstremistiske.

«Det er ingen tenkelig måte at en rasjonell person kan hente ut ordrer om å drepe fra det «Fjordman» skriver, like lite som man kan fra det jeg har skrevet. Breivik er åpenbart irrasjonell og gal. «Fjordman» og jeg har like lite skyld i hans handlinger som Jodie Foster hadde i skytingen av Ronald Reagan, selv om John Hinckley gjorde det for å imponere henne», skriver Spencer til Dagbladet i dag.

FREMSTILTE SEG SELV SOM EN KRIGER: Andreas Behring Breivik trodde han skulle bli en europeisk helt. Slik fremstilte han seg selv i sitt manifest.
FREMSTILTE SEG SELV SOM EN KRIGER: Andreas Behring Breivik trodde han skulle bli en europeisk helt. Slik fremstilte han seg selv i sitt manifest. Vis mer