- Sier ikke mer

Terrortiltalt anerkjenner ikke van Gogh-rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mohammed Bouyeri (27) ankom i dag tidlig det strengt sikrede rettslokalet i Amsterdam med Koranen under armen. Han er tiltalt for drapet på filmskaperen Theo van Gogh 2. november.

Den marokkansk-ættede 27-åringen bekreftet sin identitet, strøk seg i skjegget og lyttet til rettsforhandlingene, før han kommenterte:

- Jeg har ingenting å legge til.

Forsvareren forblir taus

Advokat Peter Plasman forklarte at klienten ikke anerkjenner rettens autoritet, og at han derfor ikke ønsker et forsvar.

- Min klient ønsker ikke å bli forsvart av seg seg selv eller andre, og dette er en meget gjennomtenkt beslutning. Derfor blir trolig dette det siste jeg sier i rettssaken, avsluttet Plasman ifølge nyhetsbyrået AP.

Drapsofferets mor og søster talte i retten, men tiltalte møtte aldri blikket deres.

- Det brutale drapet etterlot et stort hul i familien vår, et hull som aldri kan fylles. Jeg håper at Bouyeri får den strengest mulige straffen, sa Josien van Gogh som er avdødes søster.

Flere titalls mennesker fulgte rettens første dag gjennom sikkerhetsglasset mellom tilskuerne og retten. Den religiøst motiverte likvideringen utløste voldsom muslimhets og moskebranner i det vanligvis tolerante landet.

- Jeg står ved mine handlinger, har den terror- og drapstiltalte uttalt.

Risikerer livstid

Filmskaperen var en kjent kritiker av muslimsk fundamentalisme, og mange muslimer følte seg krenket av kortfilmen «Submission» i 2004. Van Gogh gikk på gata i den nederlandske hovedstaden da han ble skutt gjentatte ganger og så strupeskåret. Få minutter seinere ble Bouyeri arrestert etter en skuddveksling med politiet.

Vitner, DNA-spor og våpentekniske funn knytter ham til forbrytelsen, og han risikerer fengsel på livstid.

Religionshat

Drapsmannen festet med kniv et fem sider langt brev på offeret med religiøse utlegninger og trusler om ytterligere angrep i islams navn. Bouyeri blir beskyldt for å tilhøre en internasjonalt forgreinet terrorgruppe, og 12 menn som skal være fra samme gruppering er også terrortiltalt og venter på å få sakene sine opp for nederlandsk rett, skriver nyhetsbyrået AP.

Etter van Gogh-drapet ble flere moskeer og andre islamsk-knyttede bygninger satt fyr på. Seinere ble kirker satt i brann i hevnangrep.

<B>STERKT RELIGIØS: Mohammed Bouyeri ble født i Amsterdam av to innflyttede marokkanere. Han står tiltalt for mord, terrorisme, mordforsøk, trusler mot politikere, besittelse av ulovlig skytevåpen og trusler mot demokratiet.
<B>STRENGT BESKYTTET: I venstre baksete ankommer Mohammed Bouyeri i en skuddsikker bil på rettens første dag.
<B>KNEBLET AV KLIENTEN: Her ankommer forsvarer Peter Plasman retten i dag tidlig. På vegne av sin klient forklarte han at drapet var en krigserklæring mot det nederlandske samfunnet. Selv om Bouyeri sier at han tar ansvar for handlingene, vil han ikke si seg direkte skyldig i juridisk forstand.
STERKE MENINGER: Theo van Gogh kritiserte muslimer, jøder og kristne som han mente var overdrevent religiøse.