Sier ja til å se på Treholt-saken på nytt

Gjenopptakelseskommisjonen setter igang nytt arbeid i Treholtsaken.

SA JA: Leder i Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter meddeler at kommisjonen sier ja til ny granskning av Treholtsaken. Til venstre Birger Arthur Stedal og til høyre nestleder Gunnar K. Hagen.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
SA JA: Leder i Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter meddeler at kommisjonen sier ja til ny granskning av Treholtsaken. Til venstre Birger Arthur Stedal og til høyre nestleder Gunnar K. Hagen. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): • Les også: Dette er pengebeviset

Slik dokumenterte de koffertbeviset

Vi fulgte pressekonferansen live

Lederen for Gjenopptakelses-kommisjonen Helen Sæter har de siste to dager sittet sammen med de seks andre medlemmene i kommisjonen for å vurdere om de på nytt skal se på bevisene mot spiondømte Arne Treholt.

I dag klokka 15.00 kom de med sitt svar.

- Vi tar opp saken til ny behandling, sier Sæter.

- Meget tilfreds
Forsvarsadvokat Harald Stabell sier at Arne Treholt er meget tilfreds med beslutningen.

Som part i saken ble han informert om kommisjonens beslutning før pressekonferansen i ettermiddag.

- Vi har hatt en liten samtale, og det er klart at Treholt er meget tilfreds med beslutningen. Nå er saken på rett spor, helt i tråd med det vi anmodet om i vårt svar til kommisjonen. Undersøkelsene som nå skal foretas har sitt grunnlag i vår opprinnelige begjæring fra 2005 om gjenopptakelse av saken og den argumentasjon vi la til grunn for vår begjæring den gangen, sier Stabell til Dagbladet.

Han har forstått riksadvokat Tor-Aksel Busch slik at han ville bruke Gjenopptakelses-kommisjonen som et undersøkelsesorgan, begrenset til pengebeviset.

- Vil hjelpe - Det holder ikke etter min oppfatning. Kommisjonen vil nå ha hovedfokus på straffelovens bestemmelser om falsk forklaring. Vi skal hjelpe kommisjonen ved å stille alt vårt materiale til disposisjon for dem. Vi har skannet mange bilder og gjort dem bedre enn de som forefinnes i PST. Vi har foretatt egne undersøkelser og har vitner som vil fortelle det de vet til kommisjonen.

- I tillegg forventer jeg at kommisjonen vil be om den samme tilgangen til alt fotomateriale som finnes i Treholt-saken hos PST. Det vil være nødvendig for å kunne få nødvendig forståelse av hva som har skjedd under etterforskningen og bevisføringen i Treholt-saken, sier advokat Harald Stabell.

Offentliggjorde gjenåpning - Saken har vært litt spesiell, saksbehandlingen består som regel av at vi får inn en begjæring om gjenåpning av en straffesak. I dette tilfellet har vi fått en begjæring om å ta opp igjen en sak vi tidligere har avsluttet, sa Helene Sæter på dagens pressekonferanse.

FORNØYD: Advokat Harald Stabell etter dagens avgjørelse. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix .
FORNØYD: Advokat Harald Stabell etter dagens avgjørelse. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix . Vis mer

I 2005 fremsatte Treholt en begjæring om å gjenoppta saken. I 2008 sa Gjenopptakelses-kommisjonen nei til dette.

- Vi fikk i 2005 en begjæring om gjenåpning av saken, vi har avsluttet behandlingen av den, og tar den nå opp igjen. Begge parter er enige om at vi skal gjenoppta behandlingen av begjæringen vi tidligere har fått, sa Sæter.

De skal ikke begrense seg til pengebeviset alene, ifølge kommisjonslederen.

- I boken «Forfalskningen» fremkom det oppysninger om at politiet fabrikerte bevis og at polititjenestemenn framga falsk forlaring i retten, og at kommisjonen hadde fått seg forelagt annet bildemateriale enn etterspurt. Det er svært alvorlige beskyldninger som det for rettstaten Norge er behov for å få avklart. Kommisjonen selv avgjør hvilken utredning den finner nødvendig, sa Sæter.

Ifølge NTB sier Riksadvokaten seg fornøyd med Kommisjonens beslutning om å gjenoppta Treholt-saken.

Bedt om å ta saken
Kommisjonen ble samlet etter at riksadvokat Tor-Aksel Busch tirsdag informerte om at Riksadvokaten har bedt Gjenopptagelses-kommisjonen om å se på bevisene igjen.

Han ba ikke om en gjenopptakelse av selve straffesaken mot Treholt, men om at Gjenopptakelseskommisjonen gjenåpner saken fra 2008 og tar de nye opplysningene om pengebeviset med i betraktning.

Leder Helen Sæter karakteriserte henvendelsen som høyst uvanlig. Det har nå likevel bestemt seg for å ta opp igjen saken.

I det juridiske miljøet er det uenighet om hvordan man bør gå fram i saken. Kravene om en habilitetsvurdering av Busch og Lasse Qvigstad, som var aktorer i saken mot Treholt i 1985, har ikke stilnet fra Treholts leir, selv om disse to nå ikke vurderer saken. Flere juseksperter mener habilitetspørsmålet først må avklares og at det ligger til påtalemyndighetens oppgave å vurdere bevisene på nytt.

I 2008 gang kom Gjenopptakelses-kommisjonen med flere kritiske bemerkninger til Treholtsaken, blant annet til svak dokumentasjon av pengebeviset, men saken ble likevel ikke gjenopptatt. Et mindretall i kommisjonen ønsket den gjenopptatt. 

Hevder bevis er forfalsket
Det er de siste ukenes mediaoppmerksomhet som følge av utgivelsen av boka «Forfalskningen» som har ført til den nye vurderingen. I boka skriver forfatterne at ledelsen i Politiets overvåkningstjeneste forfalsket det såkalte pengebeviset i Arne Treholt-saken.

Pengebeviset ble lagt fram i retten som bevis på at Treholt hadde tatt imot penger fra sovjetisk og irakisk etterretningstjeneste. Pengene ble ifølge POT funnet i to omganger i Treholts attachékoffert. De fant pengene under hemmelige ransakinger av hans leilighet. Til sammen fant de rundt 40 000 dollar.

BA OM AT GJENOPPTAKELSESKOMMISJONEN SER PÅ SAKEN: 
Riksadvokat Tor-Aksel Busch holdt pressekonferanse tirsdag der han ba kommisjonen om å vurdere pengebeviset. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
BA OM AT GJENOPPTAKELSESKOMMISJONEN SER PÅ SAKEN: Riksadvokat Tor-Aksel Busch holdt pressekonferanse tirsdag der han ba kommisjonen om å vurdere pengebeviset. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Det er funnet av 30 000 dollar 23. august 1983 det særlig har blitt reist tvil om. Forfatterne av «Forfalskningen» Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mæland mener POT ikke var i leligheten denne dagen og at de har fabrikert beviset av de 30 000 dollarne de påsto de fant.

De bygger påstandene på at bildene som ble lagt fram fra ransakingen viser at det var parkett på gulvet der bildene ble tatt. De skriver videre at det ikke var parkett i soverommet til Treholt da POT påsto de ransaket leiligheten.

Videre skriver forfatterne om en teipbit som er synlig på alle koffertbildene med pengebeviset som POT har offentliggjort. Denne teipbiten var ikke synlig på POTs bilder av arrestasjonen av Arne Treholt på Fornebu i 1984. Påstanden er derfor at alle koffertbildene må være tatt etter arrestasjonen av Treholt i 1984, og ikke under ransakingen i 1983.

Granskingen vil ta tid Det er uklart hvor lang tid det tar før kommisjonen kommer med en konklusjon av granskingen.

- Vi har ingen oppfatning ennå om hvor omfattende arbeidet blir og kan ikke si noe om tidsperspektivet, sier Sæter.

SIER HAN IKKE VIL VÆRE FOR STOR OPTIMIST: Arne Treholt. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
SIER HAN IKKE VIL VÆRE FOR STOR OPTIMIST: Arne Treholt. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer