Sier ja til forskjellsbehandling

Likestillingsombud Kristin Mile godtar at kvinner betaler høyere forsikringspremie enn menn. Kvinner lever nemlig lenger, og koster derfor mer!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsikringsselskapene har ofte ulik premie for menn og kvinner, særlig for pensjonsforsikringer. Årsaken er at kvinner i gjennomsnitt lever lenger enn menn, og derfor utgjør en større utgift for forsikringsselskapene.

Saklig grunn

LO klaget ordningen inn for Likestillingsombudet, men ombud Kristin Mile mener det er saklig grunnlag for å beholde forskjellsbehandlingen.

«Kvinners og menns ulike levealder er en saklig grunn til å ta hensyn til kjønn ved beregning av forsikringspremie,» heter det fra Likestillingsombudet.

- Det har enorm betydning for bransjen å opprettholde ordningene slik de er i dag. Kvinner blir oftere uføre og lever lenger, de er dermed en større utgift for forsikringsselskapet, sier Olav Vannebo, direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon. Han mener dagens ordning er rettferdig.

- Som gruppe får både menn og kvinner det de betaler for.

Likestillingsombudet har tatt til orde for individuell vurdering av forsikringskundene. Vannebo blir oppgitt ved tanken på å gjennomføre noe slikt.

- Da måtte hver og en få en legevurdering av sannsynlig levetid. Det ville vært helt håpløst å gjennomføre.

Ikke ferdig

Debatten om diskriminering er likevel ikke over. Fredag ble et nytt utvalg oppnevnt av Finansdepartementet, for å avklare spørsmålene omkring kjønnsnøytrale forsikringspremier. Likestillingsombud Kristin Mile er blant medlemmene i utvalget. Hun vil ta opp de kollektive forsikringsordningene.

- Jeg er svært glad for at utvalget er nedsatt, slik at disse problemstillingene kan bli belyst, sier hun.