Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sier ja til gruve i Engebøfjellet

Fylkesmiljøvernsjefen er positiv til rutilgruve — men skyver deponi-spørsmålet foran seg.

 KAN BLI TIL GRUVE OG DEPONI: Toppen av Engebøfjellet ( i forgrunnen) skal sprenges ut og store deler av Førdefjorden bli deponi, om gruveselskapet Nordic Mining får det som de vil. Foto: Øistein Norum Monsen.
KAN BLI TIL GRUVE OG DEPONI: Toppen av Engebøfjellet ( i forgrunnen) skal sprenges ut og store deler av Førdefjorden bli deponi, om gruveselskapet Nordic Mining får det som de vil. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Fylkesmannen i Sogn og Fjordane støtter gruveplanene i Naustdal og har valgt å ikke komme med innsigelser til kommunens arealplan overfor Miljøverndepartementet.

Fylkesmannen legger vekt på at bergverksdrift er avklart i gjeldende kommuneplan og at forslaget til reguleringsplan følger opp føringene som er lagt der. Med unntak av sjødeponiet, som er det nye og omstridte elementet i gruveselskapet Nordic Minings prosjekt. Dette spørsmålet skal Fylkesmannen ta stilling til seinere i høst.

Frist 1. november
— Vi har ikke kommet med innsigelser mot arealplanen. Vi har tatt opp problemstillingen med sjødeponi, men forskjøvet det til behandlingen av utslippstillatelsen. Detaljen om driften, om stoffene som skal ned i deponiet, må håndteres der, sier fylkesmiljøvernsjef Nils Erling Yndesdal til Dagbladet.

Det er Naustdal kommune som skal vedta arealplanen, mens Fylkesmannen er ansvarlig for utslippstillatelsen. Frist for å uttale seg om gruveplanene var 1. oktober, men nå er fristen for å uttale seg om deponibiten forlenget med en måned. Engebøsaken, som Dagbladet omtalte tidlig i sommer, har skapt stor debatt.

Fraråder sjødeponi
Havforskningsinstuttet har sendt sterkt kritiske høringsuttalelser til både arealplanen og utslippstillatelsen. Toppen av Engebøfjellet skal sprenges bort og gjøres om til et åpent dagbrudd for utvinning av rutilmalm. Det planlegges utslipp av fire millioner tonn gruveavfall til Førdefjorden hvert år de første 10 — 15 åra, deretter opp til seks millioner tonn i året de neste 30 — 40 åra. Det er på det rene at avfallet vil ødelegge havbunnen og leveområdene for flere rødlistede og truede fiskearter der deponiet skal ligge.

Havforskningsinstituttet (HI) mener i motsetning til NIVA, som har forfattet konsekvensanalysen på oppdrag fra Nordic Mining, at gruvestøvet vil spre seg langt utover dette deponiet og true hele økosystemet i den nasjonale laksefjorden. HI mener at NIVAs analyse er mangelfull og at effekten av utslippene er større enn NIVA regner med.

HI påpeker også at den kritisk truede ålen kan bli negativt påvirket av endringer av utslipp til Grytaelva, og at vandrende laks og smolt kan bli skadet av sprengningene i fjellet.

Faglig forvirring
Fylkesmannen skal som forurensingsmyndighetenes forlengede arm, verne om miljøet. Men fylkesmiljøvernsjef Nils Erling Yndesdal tar ikke automatisk den strengeste vurderingen til etterretning.

— Hvis deponiet håndteres som omsøkt, kommer det ikke i konflikt med lakseinteressene, sier Yndesdal.

Men det kan dere vel ikke vite før anlegget kommer i drift?

— Gjennom behandlingen av utslippstillatelsen vil vi sette de nødvendige kravene, sier fylkesmiljøvernsjefen.

Skal dere høre på NIVA eller HI da?

— Det må vi avvente. Det er NIVA som har vært utreder, og vi vil be NIVA kommentere innsigelsene til HI slik at vi kan komme fram til hva som er faglig rett, sier Yndesdal.

Også Sunnfjord næringsutvikling og fylkespolitikerne i Sogn og Fjordane er positive til rutilgruven. Prosjektet kan gi 188 nye arbeidsplasser i Naustdal kommune. Naturvernforbundet, Noregs Fiskarlag og lokalbefolkningen i grenda Vevring er negative.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling