Coronatiltak:

Sier ja til julebord

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol svarer på kritikken fra flere eksperter og er fortsatt åpen for at julebordet kan gjennomføres.

SVARER: Helse - og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), svarer kritikere etter en kronikk i Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SVARER: Helse - og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), svarer kritikere etter en kronikk i Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Vi har de siste ukene innført flere nasjonale tiltak, og vi ser på ytterligere tiltak. Vaksinasjon er imidlertid det aller viktigste for å hindre alvorlig sykdom og dødsfall. Nå må vi øke tempoet i vaksineringen med en tredje dose. Mange av de som er innlagt på sykehusene nå, er eldre personer som ble vaksinert på seinvinteren.

Det sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagbladet, etter at flere eksperter torsdag gikk ut og kritiserte henne og resten av regjeringen for å nøle med å sette i verk effektive smitteverntiltak, samt å i uforholdsmessig grad sette sin litt til vaksinasjon.

Kjerkol sier videre at det er svært viktig at alle over 65 år får oppfriskningsdosen før jul, da effekten av vaksinen avtar over tid.

- Også personer ned til 45 år og yngre voksne med risiko for alvorlig sykdom vil få tilbud, og helsepersonell prioriteres.

- En annen situasjon

Forfatterne bak kronikken skriver at det i år går i retning av at juletida kan bli preget av langt flere blir alvorlig syke, og at mye kunne vært unngått om regjeringen hadde satt inn smitteverntiltak som erfaringen har vist at virker.

Til dette svarer Kjerkol at vi tåler høyere smitte når store deler av befolkningen er vaksinert.

- Vi er i en annen situasjon nå enn vi var før jul i fjor da ingen i befolkningen var vaksinert.

Kronikkforfatterne mener også at det nedstenging av samfunnet vil kunne bli nødvendig, som følge av de mener er mangel på sterke, restriktive, nasjonale tiltak fra regjeringens side.

Kjerkol svarer med å si at regjeringens mål er å få ned smittespredningen og få kontroll på utbrudd, slik at man skal forhindre at mange blir smittet, samt så syke at de trenger behandling i kommunen eller på sykehus.

OMIKRON: Helsedirektør Bjørn Guldvog svarer på Dagbladets spørsmål om omikron-varianten. Video: Anton Lier / Dagbladet TV. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer

- Mulig å gjennomføre

Fagpersonene kritiserer også regjeringen i julebordsdiskusjonen.

- I diskusjonen om forholdsmessighet synes dagens regjering å la frihet til fullsatte julebord veie tyngre enn tiltak for å beskytte mot alvorlig sykdom av covid-19, skriver dem.

Kjerkol mener dette argumentet faller for sin egen urimelighet.

- Vi har innført flere tiltak for å få ned smitten og presset på sykehusene, og vi har vært tydelig på at kommuner med utbrudd raskt setter inn tiltak for å få kontroll. Slik situasjonen er nå, mener vi det er mulig å gjennomføre julebord, men det er viktig å vurdere situasjonen lokalt. Det er også svært viktig at alle følger smittevernrådene som gjelder, og at dem som har symptomer holder seg hjemme.

JULEBORD: Skal du på julebord? Har du feber? Hvis svaret på begge spørsmålene er «ja», så bør du kanskje revurdere det første spørsmålet. Det mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Vis mer

Varsler tiltak

Tirsdag vil statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) redegjøre for Stortinget om coronasituasjonen.

Deretter vil det bli en pressekonferanse om coronasituasjonen.

Mandag bekreftet Støre overfor Dagbladet at det vil bli innført nye tiltak.

I tillegg til statsministeren vil Kjerkol, helsedirektør Bjørn Guldvog, og FHI-direktør Camilla Stoltenberg være til stede på pressekonferansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer