Sier ja til kloning

Bioteknologinemnda sier nå ja til å bruke klonede menneskeceller til forskning og medisinsk behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går gikk ni av nemndas 17 medlemmer inn for å tillate såkalt terapeutisk kloning skriver Aftenposten i dag.

I terapeutisk kloning tar en kjernen i en celle fra et levende menneske og setter inn i et ubefruktet menneske-egg. Eggcellen stimuleres til å dele seg, og etter et par dager ødelegges det begynnende fosteret gjennom at en tar ut såkalte stamceller. Disse kan så dyrkes videre i laboratoriet fram til å bli f.eks. nye hudceller, nerveceller og blodårer.

Fordelen er at det klonede vevet er spesialtilpasset pasienten siden det er klonet. ved tradisjonell transplantasjon fra andre pasienter støtes ofte det fremmede vevet vekk.

Flertallet i nemnda håper at terapeutisk kloning i framtiden vil kunne gi en kur mot sykdommer som er uhelbredelige i dag.

Etisk betenkelig

Men nemnda er ikke bare positive, og mener terapeutisk kloning bare bør brukes dersom alternative og mindre etisk betenkelige metoder ikke finnes. Nemnda krever og at kvinner som går til behandling for barnløshet ikke blir utsatt for ytterligere påkjenninger ved at de brukes som kilde for modne, ubefruktede eggceller, skriver Aftenposten.

Et av medlemmene i nemnda gikk inn for en vente og se-holdning, mens seks stemte gikk i mot terapeutisk kloning. En samlet nemnd gikk i mot å bruke cellekjerner fra mennesker i kombinasjon med eggceller fra dyr innen terapeutisk kloning.

Storbritannia har nylig åpnet for terapeutisk kloning, mens EU-parlamentet er i mot å tillate metoden.