KREVER LIKESTILLING: Leder av Trondheim SU, Ingrid Marie Sylte Isachsen (15), mener at kvinner må inn i Forsvaret for å gjøre institusjonen til et bedre sted å være. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KREVER LIKESTILLING: Leder av Trondheim SU, Ingrid Marie Sylte Isachsen (15), mener at kvinner må inn i Forsvaret for å gjøre institusjonen til et bedre sted å være. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Sier ja til kvinnelig verneplikt

Nå skal jenter avtjene førstegangstjeneste, hvis SV-ledelsen og redaksjonskomiteen får det som de vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): SV-ledelsen vil ha jentene inn i militæret. I ettermiddag ble det klart at partiets redaksjonskomité har vedtatt allmenn verneplikt med seks mot tre stemmer. Snorre Valen har kjempet for dette lenge, og er svært fornøyd.

- Det er gledelig at partiet går i riktig retning. Det er første gang partiet går inn for kjønnsnøytral verneplikt, sier han til Dagbladet.

Hele partiledelsen, Audun Lysbakken, Bård Vegar Solhjell og Inga Marte Thorkildsen, stemte for forslaget. I landsmøtedebatten har flere argumentert for kvinnelig verneplikt, til stor applaus fra salen. En av disse er 15 år gamle Ingrid Marie Sylte Isachsen, leder av Trondheim SU.

Vil i militæret - Det er viktig for å få bort mannsdominansen i miljøet, og fjerne signalet om at det bare er menn som kan forsvare landet, sier hun til Dagbladet.

Isachsen har selv lyst til å tjenestegjøre i militæret når den tid kommer.

- Jeg mener at kvinner kan gjøre en minst like god jobb. Det er bedre for Forsvaret at de har flere mennesker å velge mellom. Jeg tror mange er redde for å bli eneste jente, sier 15-åringen, som selv har lyst til å ta førstegangstjeneste i framtida.

- I internasjonale konflikter kan vi være et forbilde i land der likestillingen ikke har kommet like langt. I dag blir voldtekt brukt som et våpen i krig, noe som gjør at det ikke er så lett å skape tillit blant kvinnene. Med kvinner i forsvaret, vil de også bli inkludert i dialogen, mener Ingrid Marie Sylte Isachsen.

Utfordrer Ap og Sp Nå håper Snorre Valen å få med de andre rødgrønne partiene på å vedta allmenn verneplikt i stemmerettsåret 2013. Arbeiderpartiet har et mindretall for, og i Senterpartiet er både parlamentarisk leder Lars Peder Brekk og Senterungdommens leder Sandra Borch for førstegangstjeneste for begge kjønn.

- Vi må rekke å gjøre det før de borgerlige partiene finner ut at de også er for, sier Valen.

SVs landsmøte stemmer over saken i morgen.

STEMTE FOR: Både leder Audun Lysbakken, nestleder Bård Vegar Solhjell og nestleder Inga Marte Thorkildsen (bildet) er for kvinnelig verneplikt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STEMTE FOR: Både leder Audun Lysbakken, nestleder Bård Vegar Solhjell og nestleder Inga Marte Thorkildsen (bildet) er for kvinnelig verneplikt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer