BRUTT IDYLL: Det berømte maleriet "Brudeferden i Hardanger" ville sett noe annerledes ut med en kraftledning i bakgrunnen. Montasje: Bevarhardanger.no.
BRUTT IDYLL: Det berømte maleriet "Brudeferden i Hardanger" ville sett noe annerledes ut med en kraftledning i bakgrunnen. Montasje: Bevarhardanger.no.Vis mer

Sier ja til omstridt kraftledning

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) skal være innstilt på å gi klarsignal til den omstridte kraftlinjen i Hardanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) er ifølge VG innstilt på å gi klarsignal til den omstridte kraftlinjen i Hardanger.

Dette har Riis-Johansen formidlet på et internt møte der politikere fra alle de tre regjeringspartiene var til stede, skriver VG.

Men ministeren avgjør ikke saken alene. Derfor har han i første omgang gitt en innstilling til regjeringens behandling. Innstillingen skal ifølge VG konkludere med et ja til Statnetts omstridte planer.

Statsråden kunne tirsdag ikke kommentere saken, men ifølge Ivar Vigdenes, politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, har regjeringen ennå ikke konkludert i saken.

- Dette er en stor og vanskelig sak. Men løsningen vi finner må ivareta hensynet til forsyningssikkerheten, sier Vigdenes.

Statnett har argumentert tungt for at de ikke kan garantere for strømforsyningen inn til Bergen-regionen uten at den nye kraftlinjen fra Sima til Samnanger blir bygget. Får Statnett ja, kan den nye forbindelsen stå ferdig i 2012.

Norges Naturvernforbund frykter at kraftlinjen blir bygget.

- Bygges denne linjen, vil myndighetene også bidra til å sabotere sitt eget 2010-mål om å stanse tapet av biologisk mangfold, sier forbundsleder Lars Haltbrekken.

- Det finnes alltid alternativer til rasering av vakker og verdifull norsk natur, sier han.

Kampanjen Bevar Hardanger tar i bruk sosiale medier for å samle flest mulige underskrifter mot luftspennet. For å vise hvor skjemmende de mener et slikt luftspenn vil bli, har aksjonsgruppa manipulert inn kabler og master på velkjente motiver fra Hardangerfjorden.

- Kampen mot kraftlinjene har pågått i fem år, og nå er det innspurt. Vi gjør denne saken til en nasjonal sak, det fortjener den. Det er snakk om så enorme inngrep i naturen at det vil påvirke et unikt landskap for mange generasjoner framover, sa daglig leder Erlend Horn til Dagbladet i november i fjor.


(NTB)