Dagbladet erfarer:

Sier ja til sårede soldater

Regjeringen har over lengre tid forsøkt å få til en løsning, og den er like om hjørnet. Norge kommer nå til å ta imot sårede ukrainske soldater, men med ett forbehold, etter det Dagbladet forstår.

GÅR MOT JA: Emilie Enger Mehl (Sp) har fått fire forespørsler fra Ukraina. Nå får det krigsherjede landet svar, og det går mot at Norge sier ja til å ta imot sårede soldater. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GÅR MOT JA: Emilie Enger Mehl (Sp) har fått fire forespørsler fra Ukraina. Nå får det krigsherjede landet svar, og det går mot at Norge sier ja til å ta imot sårede soldater. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Dagbladet meldte i forrige uke at Ukraina ved fire ulike anledninger har bedt Norge om hjelp til å ta imot sårede soldater.

Regjeringen har foreløpig ikke gitt den krigsherjede landet noe svar. Saken har ligget til behandling i Justisdepartementet, hvor den har medført betydelig hodebry.

Blant andre Venstre-leder Guri Melby har voldsomt på tidsbruken til regjeringen.

Dagbladet er kjent med at regjeringen har jobbet på spreng med å løse problemet. En slik løsning er nå like rundt hjørnet, blir Dagbladet fortalt. Dette betyr at Norge nå innen kort tid kommer til å si ja til å ta imot ukrainske soldater til medisinsk behandling.

OVERRASKELSE: Det ble god stemning da Emilie Enger Mehl fikk besøk av to kjenninger i livesendingen før Gullruten. Video: Rød Løper Vis mer

Putin-floke løst

Utfordringen internt i regjeringen har vært forholdet til Russland.

Etter det Dagbladet kjenner til, kommer ikke Norge til å ta imot soldater som flys direkte fra fronten i Ukraina.

Løsningen som Justisdepartementet nå sluttfører sammen med Helse- og omsorgsdepartementet går ut på at soldater må flys fra et tredjeland, for eksempel Polen.

Bare slik vil sårede ukrainske soldater kunne få medisinsk behandling i Norge.

Slik håper regjeringen at beslutningen om å behandle soldater fra Ukraina ikke skal forverre forholdet til nabolandet Russland ytterligere.

Mehl inn på teppet

Etter det Dagbladet er kjent med, er det Justisdepartementet som har brukt tid på å behandle forespørselen fra Ukraina. Andre deler av regjeringen har stått klare over lengre tid.

Den hittil siste forespørselen fra Ukraina kom 10. mai, og det har vært frustrasjon internt over at dette har tatt for lang tid.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ble i dag hasteinnkalt til Stortinget for å svare for tidsbruken i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer