Sier nei til Amazonas-hjelp

Brasils regjering sier den ikke vil ta imot hjelpen G7-landene har lovet til å redde Amazonas. De kommer samtidig med Notre-Dame-kritikk av Frankrike.

NEI TAKK: Brasils president Jair Bolsonaro har sagt nei til hjelp til å slukke Amazonas-brannene. Foto: AP Photo/Eraldo Peres
NEI TAKK: Brasils president Jair Bolsonaro har sagt nei til hjelp til å slukke Amazonas-brannene. Foto: AP Photo/Eraldo PeresVis mer

Opplysningen fra Bolsonaro-administrasjonens stabssjef Onyx Lorenzoni bekreftes av presidentens kontor, skriver den brasilianske avisen G1.

Frankrikes Emmanuel Macron har kunngjort at G7-landene bevilger 20 millioner euro – 180 millioner kroner – til regnskogen i Amazonas, der en rekke storbranner har herjet de siste ukene.

- Takk, men kanskje disse midlene kan brukes til skogplanting i Europa. Hvordan kan Macron ikke engang forhindre en forutsigbar brann i en kirke som er et verdensarvsted, men prøve å fortelle oss hva vi kan gjøre i vårt land? sier Lorenzoni.

- Macron bør heller ta vare på sitt hjem og Frankrikes kolonier, tilføyer stabssjefen, som sier at Macrons mål muligens er mer «kolonialisme og imperialisme».

SKOGBRANN I AMAZONAS: Brasils president Jair Bolsonaro blir beskyldt for ikke å ta grep. Presidenten på sin side hevder det er miljøorganisasjoner som står bak skogbrannene. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Spiss tone

Lorenzonis henvisning til Frankrikes kolonihistorie kommer dagen etter at Brasils president Jair Bolsonaro uttalte at G7-landene behandler Brasil som en koloni når de lover støtte til brannslukkingen.

Tidligere mandag sa miljøminister Ricardo Salles at han ønsker G7-støtten velkommen, men Bolsonaro har selv hatt en mer konfronterende tone med G7-landene som har ønsket å hjelpe.

Macron sier på sin side at Amazonas er en verdensomfattende sak, selv om regnskogen delvis ligger i Brasil. Brasil og spesielt Bolsonaros regjering har fått kritikk for å ikke ha vernet Amazonas godt nok.

- Vi respekterer deres suverenitet. Det er deres land. Men Amazonas er verdens lunge. Vi kan hjelpe deg med å redde den, men vi kan ikke la deg ødelegge alt, er det klare budskapet fra den franske presidenten.

Store skader

Hundrevis av nye branner har blusset opp rundt om i Amazonas samtidig som to brasilianske Hercules-fly har begynt å dumpe tusenvis av liter vann over noen av de verste brannene.

Byen Porto Velho ligger under et tjukt røykteppe fra branner som raser i delstaten Rondonia, der slukningsarbeidet er konsentrert.

Brasils institutt for romforskning (INPE) har registrert rundt 77.000 skogbranner i Amazonas hittil i år, og dette er flere enn på mange år. I fjor ble det til sammenligning registrert totalt 40.000 branner.

TRAPPER OPP INNSATSEN: Verdens største regnskog står i brann - nå sender Brasils president inn soldater i kampen mot flammene. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video: AP. Vis mer