HER STARTET DET: Transoceans rigg Deepwater Horizon boret på 1500 meters dyp i Mexicogolfen på oppdrag fra oljeselskapet BP. Etter eksplosjonen og den påfølgende lekkasjen i april, nedla president Barack Obama et midlertidig forbud mot boring på dypt vann i Mexicogolfen. Foto: AP Photo/SCANPIX
HER STARTET DET: Transoceans rigg Deepwater Horizon boret på 1500 meters dyp i Mexicogolfen på oppdrag fra oljeselskapet BP. Etter eksplosjonen og den påfølgende lekkasjen i april, nedla president Barack Obama et midlertidig forbud mot boring på dypt vann i Mexicogolfen. Foto: AP Photo/SCANPIXVis mer

Sier nei til borestans i Mexicogolfen

Føderal dommer overprøver president Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En føderal dommer i New Orleans har i kveld overprøvd og blokkert president Barack Obamas midlertidige utsettelse av risikabel dypvannsboring i Mexicogolfen.

Flere har saksøkt Obamas administrasjon og hevdet at den seks måneder lange borestansen, innført etter at riggen Deepwater Horizon eksploderte og sank i april, fører til økonomiske tap.

Pressetalsmann Robert Gibbs ved Det hvite hus sier de umiddelbart skal anke dommerens avgjørelse.

- Ikke gode nok argumenter Dommer Martin Feldman i New Orleans mener administrasjonen ikke argumenterer godt nok for forbudet, som i alt har ført til at operasjonene på 33 Golf-rigger er suspendert. I tillegg deles det ikke ut tillatelser for nye boringer på dypt vann.

Feldman mener vedtaket om en borestans ser ut til å anta at «bare fordi én rigg feiler, utgjør alle selskaper og rigger som borer på dypt vann en umiddelbar fare», skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Obama-administrasjonen mener på sin side at stansen er nødvendig så lenge forsøkene på å stanse lekkasjene og rydde opp i Golfen pågår, og til nærmere studier og sikkerhetsstandarder omkring farene ved dypvannsboring er klare.

Krisen fortsetter Selv om 33 rigger er stanset som følge av forbudet, er fortsatt 3600 olje- og gassinstallasjoner i drift i Golfen, sier administrasjonen videre.

Under en større oljekonferanse i dag hevdet topper innen oljebransjen at borenekten ikke er bærekraftig og vingestekker verdens tilgang på energi.

Deepwater Horizon-ekplosjonen har ført til at mange millioner råolje har lekket ut i den sårbare og dyrerike Mexicogolfen, i det som trolig kommer til å stå som USAs verste menneskeskapte miljøkatastrofe gjennom tidene.

Lekkasjene blir sannsynligvis ikke stanset helt før avlastningsbrønner står klare, tidligst i august.

Dagbladet oppdaterer saken.