Sier nei til dyre SMS-lån

Karita Bekkemellem vil i samarbeid med Forbrukerombudet vurdere markedsføringsloven på nytt for å beskytte forbrukerne mot sms-lån.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barne- og likestillingsministeren har ingen planer om å la aktører, med forlokkende tilbud om dyre forbrukslån på mobilen, snike seg inn bakdøra.

Hun reagerer kraftig på at det svenske finansieringsselskapet Short Money Services Scandinavia ønsker å etablere seg i Norge.

Dagbladet skrev i går om selskapet som vil lokke norske forbrukere til å ta opp dyre forbrukslån med en effektiv rente på over 360 prosent.

Mange havner i uføre

-  Dette er bekymringsfullt. Vi ser stadig at lokkende metoder brukes for å få svært unge til å stifte gjeld. Dette er lån som i utgangspunktet ikke virker høye, men vi vet at mange unge som tar opp lån kommer i uføre, sier Bekkemellem til Dagbladet.

Hun presiserer at det etter dagens norske regler ikke vil være like lett for et slikt finansieringsselskap å starte opp i Norge, som i Sverige. -  I norsk rett har man en frarådingsplikt i Finansloven. Det betyr at selskapet er pliktig til å fraråde kunden til å ta opp lån det kan bli umulig eller vanskelig å betale tilbake. Da må det foretas en reell kredittvurdering. Her er det grunn til å stille seg kritisk til hvordan selskapet klarer å ta gode kredittvurderinger på 15 minutter, sier Bekkemellem.

Raske kreditter

Hun føler seg trygg på at Forbrukerrådet vil gripe raskt inn mot slike raske kreditter som er i klar strid med markedsføringsloven.

Barne- og likestillingsministeren vil også ta initiativ til en diskusjon om markedsføringsloven beskytter forbrukeren på en god nok måte.

REAGERER: Karita Bekkemellem reagerer kraftig på at ungdom skal tilbys SMS-lån med 360 prosent rente.