Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sier nei til eksamenskutt

Utdanningsminister Kristin Clemet vil ikke følge anbefalingene fra sitt eget departement om å kutte ut all eksamen i grunnskolen. Hun stanser nå arbeidet som var satt i gang av Trond Giske og støttet av Jon Lilletun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil ikke avvikle avgangseksamen i grunnskolen. Det er viktig å beholde denne formen for sluttevaluering av elevene, sier Clemet.

Hun presiserer at avgangseksamen bare er en del av den totale evalueringen av elevenes prestasjoner.

Giskes plan

- Jeg er helt på det reine med at en avgangseksamen ikke sier alt om en elevs læring og prestasjoner. Men den forteller en del og gir oss en anledning til å få et helhetsbilde av elevens status ved slutten av grunnskolen.

Det er Læringssenteret, som er skilt ut fra Utdanningsdepartementet, som i et internt notat har foreslått å avvikle både muntlig og skriftlig avgangsprøve i grunnskolen. I dag må alle grunnskoleelever igjennom minst én skriftlig og én muntlig eksamen.

Arbeidet ble igangsatt etter initiativ fra Trond Giske, og rapportens konklusjoner følger de vedtak Stortinget gjorde ved behandlingen av stortingsmeldingen «Mot rikare mål», som daværende utdanningsminister Jon Lilletun la fram.

Senteret foreslår også å avvikle skriftlige eksamener i matte og engelsk i allmennfag grunnkurs i videregående opplæring.

Læringssenteret mener en sluttvurdering har liten betydning for elevenes læring. Dessuten peker rapporten på at alle grunnskoleelever nå har lovfestet rett til å komme inn på videregående opplæring.

Til liten nytte

Senteret foreslår derfor å bruke ressursene som går med til å avvikle slike eksamener på en bedre måte.

Rapportens konklusjoner er allerede fulgt opp i Stoltenberg-regjeringens forslag til statsbudsjett hvor det er kuttet 12 millioner kroner i kapitlet for eksamensavvikling.

- Det skal jeg gjøre mitt ytterste for å rette opp, sier Clemet til Dagbladet.

SOM FØR: Avgangselever som håpet å slippe eksamen, blir skuffet. Utdanningsminister Kristin Clemet vil ikke kutte ut eksamen i grunnskolen.
Hele Norges coronakart