Sier nei til EU-grunnlov

Valgresultatet i Frankrike ble som valgdagsmålingene viste. Enormt prestisjetap for Jacques Chirac.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes president Jacques Chirac kunngjorde nei-seieren kort tid etter at de siste valglokalene stengte klokka 22.

– Frankrike har sagt sin mening. Det er deres suverene avgjørelse, som jeg tar til etterretning, sa presidenten, og la til at ratifiseringsprosessen likevel vil fortsette i andre EU-land. Samtidig sa presidenten at resultatet gjør det vanskeligere å forsvare franske interesser i EU.

Den franske innenriksministeren Dominique de Villepin opplyste natt til mandag at om lag 55,5 prosent har stemt nei, og at 44,5 prosent har stemt ja etter at 96 prosent av stemmene var talt opp.

Rekordstor deltakelse

De første valgdagsmålingene ga da også indikasjoner på en klar nei-seier. Valgdagsmålingen på TV-kanalen TF1 ga nei-siden en oppslutning på 54,5 prosent. En valgdagsmåling på kanalen France 2 ga nei-siden 55 prosent. En tredje valgdagsmåling på kanalen France 3 ga nei-siden 55,6 prosent av stemmene.

Ved midnatt natt til mandag viste foreløpige tall at cirka 70 prosent av de 42 millioner stemmeberettigede frankmennene har stemt ved folkeavstemningen. Det er et historisk høyt tall.

Prestisjetap for Chirac

Nei-seieren betyr et enormt prestisjetap for Chirac og et politisk kaos i Frankrike ettersom Sosialistpartiet er delt på midten i grunnlovsspørsmålet. Flere spekulerer nå i om statsminister Jean-Pierre Raffarin må gå.

Den nye EU-grunnloven må godkjennes av alle de 25 medlemslandene, og et fransk nei kan sørge for at den får en smertefull død. Frankrike er det første landet som sier nei til grunnloven. Ni land har allerede godkjent grunnloven.

Da resultatet ble kjent søndag kveld, samlet motstandere av grunnloven i Paris seg på Bastille-plassen. Nei-leder Philippe de Villiers erklærte søndag at konstitusjonen nå er død.

– Dette er en europeisk debatt, og ratifiseringsprosessen vil fortsette, sier imidlertid statsministeren i Luxembourg, Jean-Claude Juncker

Skuffet

Utenriksminister Michel Barnier sier resultatet er «en stor skuffelse». Han la til at de andre EU-landene må fortsette med sine avstemninger til tross for Frankrikes nei. Samtidig ble det stor jubel i nei-leiren da valgdagsmålingen ble annonsert like etter klokka 21.00 fransk tid.

Åtte land har ennå ikke tatt stilling til loven, inkludert Nederland som går til stemmeurnene førskommende tirsdag. Her har alle meningsmålinger pekt mot nei.

Krise

Med kveldens «nei» i Frankrike blir det krise. Det finnes ingen plan B.

Grunnloven kan bli sendt tilbake til tegnebrettet. Det er også mulig at hovedpunktene i traktaten blir skilt ut og presset gjennom, og et annet alternativ er at det blir omvalg i Frankrike. Men et fransk nei kan bety at planene om å lage en felles europeisk grunnlov blir begravet i Frankrike, sammen med de politiske karrierene til både statsminister Jean-Pierre Raffarin og president Jacques Chirac.

FLERTALL FOR NEI:</B> Ifølge en fersk valgdagsmåling sier 55 prosent av franskmennene nei til den nye EU-grunnloven. Det kan bety krise for president Jacques Chirac.
STORT TAP: Avstemningen søndag var et prestisjetap for Chirac. Rett etter at resultatet ble offentliggjort sa presidenten at det nå vil bli vanskeligere å forsvare franske interesser i EU.
JUBLET: Lederen av Sosialistpartiet og kampanjen mot den nye EU-lovgivningen, Jean-Luc Melenchon, kunne juble da han holdt seierstalen i nei-sidens hovedkvarter etter resultatet ble kjent.
FEIRET: Tilhengere av nei-siden feiret på Bastille-plassen i Paris etter avstemningen, som vil medføre et politisk kaos i Frankrike.