Sier nei til flyktninger, ja til NRK

TROMSØ (Dagbladet): Folk i Lyngen synes de har skutt gullfuglen når NRK legger sin store realitysatsing til en nedlagt skole i bygda. Men fattige flyktninger ville de ikke ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lyngsværingene er begeistret etter at NRK har besluttet å sende sin nye realityserie - «Eldrebølgen» - fra Solhov i Lyngen. Opptakene starter i august. Sendestart blir i januar neste år, og 40 episoder er planlagt. Deltakere fra hele landet får base i det verneverdige folkehøyskolebygget, men skal bevege seg fritt rundt i bygda med TV-team på slep. Alle i Lyngen kan med andre ord bli TV-stjerner.

Ikke fyll og sex

- Dette er stort for oss. Vi regner med et skikkelig oppsving, den positive markedsføringen blir enorm. Serien er jo seriøs, uten fyll og sex, sier Lyngen-ordfører Odd Solberg (H) til Dagbladet.

- Utlendingsdirektoratet (UDI) ønsket nylig å etablere et flyktningmottak i samme bygg. Det skapte ikke den samme gleden, for å si det forsiktig?

- Nei, folk var redde for at det flotte bygget skulle bli rasert. Det var begrunnelsen for motstanden.

- Var ikke det bare et vikarierende argument for å slippe å huse flyktninger?

- Nei, vi har ikke noe imot flyktninger i Lyngen, men på Solhov passet det ikke, sier ordføreren. Det ble arrangert et stort folkemøte om saken. Det endte med et massivt nei til flyktninger på Solhov. Og UDI la bort planene.

Rasering?

- Klimaet for å sende 100 flyktninger til Lyngen var ikke det beste. Vi fikk også opplyst at brannsikkerheten var dårlig. I ettertid har vi fått vite at dette ikke stemmer, sier UDIs regiondirektør Bjørn Fridfeldt.

Han reagerer på at bygdefolket mener flyktningene ville komme til å «rasere» bygget.

- Vi har drevet mottak i Nord-Norge siden 1988 og hittil er ikke et eneste bygg blitt rasert, sier han, og mener verken politikere eller andre i bygda var interesserte i informasjon om de positive sidene ved et mottak.

- Jeg skjønner jo at folk i Lyngen håper på økt turisme når naturperlene deres blir vist fram på TV. Men jeg får en vond smak i munnen når de jubler høylytt for reality-TV, men straks det blir snakk om flyktninger, så arrangerer de håndsopprekning og sier nei, sier Fridfeldt til Dagbladet.

GØY PÅ LANDET: Realityfeberen herjer i Lyngen i Troms. Realitydeltakere over 60 år ønskes hjertelig velkommen til staselige Solhov (bildet). Slik var det ikke for flyktningene som skulle bo der.