Sier nei til fredsavtalen

BELFAST (Dagbladet): Suzanne Bunting har mistet alt bortsett fra sine tre barn. I dag sier hun nei til fredsavtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun «mistet» sine foreldre da hun valgte å gifte seg med katolikken Ronnie. Siden mistet hun ektemannen som ble skutt og drept. Til slutt mistet hun noe av seg selv da hun ble skutt gjennom munnen.

I dag stemmer hun nei til fredsavtalen. Hun nekter at de døde skal ha ofret sine liv forgjeves.

Revolusjonær

Suzanne Bunting er republikaner, nasjonalist, feminist, ateist - og politisk engasjert. Hun er redd for at krigen i Nord-Irland har vært forgjeves.

Dagbladet møtte Suzanne Bunting på en revolusjonær bar. På veggene henger det tegninger av Bobby Sands, som sultet seg selv til døde i 1981, og de tre IRA-soldatene som ble skutt av britiske soldater på Gibraltar. I dette miljøet er Suzanne en kjent person.

- Disse to bygningene er for soldater og tidligere krigsfanger. Alle som kommer inn må være kjente, og derfor måtte dere bli fulgt gjennom den låste jernporten, forklarer Suzanne Bunting.
Suzanne har vært arrestert og beskyldt for å være en av de store revolusjonære. I fire dager ble hun holdt og avhørt før det forhatte RUC-politiet måtte la henne gå.

Aldri tatt

Suzanne måtte rømme hjemmefra med mannen Ronnie da de to ble sammen. Hun var stemplet som drapsobjekt for lojalister.

- Vi rømte til Vest-Belfast, og startet kampen for et sosialistisk Irland. Min mann var aktiv, ble arrestert gang på gang og vi vokste oss sterke.

En natt har for alltid brent seg inn som et mareritt i Suzannes bevissthet. To maskerte menn slo seg inn gjennom døra og skjøt vilt rundt seg med to håndvåpen. Suzannes mann, Ronnie Bunting, ble truffet av ni kuler og døde øyeblikkelig. En nær venn måtte også bøte med livet. Selv var Suzanne nærmere døden enn livet.

Drapsstyrken ble aldri arrestert.

Alene

- Jeg har slåss og ofret mye i 25 år, og jeg vil ikke akseptere at slaget er tapt. Gjennom et ja til fredsavtalen har vi solgt det vi har oppnådd.

Hun legger til at et ja til avtalen sannsynligvis vil gi fred. - Jeg vil likevel ikke få tilbake tida da vi alle sto sammen, danset og hadde det godt i fellesskap.
Men Suzanne er aleine - i sin egen familie. Sønnen Norman (18) kommer plutselig inn.

- Mamma, jeg vil stemme ja. Det er muligheten jeg har til et normalt og godt liv, sier han!

  • Se kommentar side 2
<B>MISTET ALT:</B> Suzanne Bunting har mistet alt i konflikten. Mannen Ronnie var IRA-aktivist, og ble skutt da en dødspatrulje slo seg inn i hjemmet deres.