Sier nei til gruve i Engebøfjellet

Men bare midlertidig. Gruveselskapet får en ny sjanse.

ER KRITISK TIL DUMPING: Men i dag har miljøvernministeren bare sagt et midlertidig nei til gruve og deponi i Naustdal kommune. Gruveselskapet får en sjanse til. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ER KRITISK TIL DUMPING: Men i dag har miljøvernministeren bare sagt et midlertidig nei til gruve og deponi i Naustdal kommune. Gruveselskapet får en sjanse til. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell har i dag sendt brev til Naustdal kommune og gruveselskapet Nordic Mining. Han sier nei til gruvedrift i Engebøfjellet og dumping av avfall i Førdefjorden.

- Jeg kan ikke godkjenne reguleringsplanen og gi utslippstillatelse. Det mangler kunnskap, særlig om strømforhold og spredning av massene, sier Solhjell til Dagbladet.

Industri mot natur Avgjørelsen kom parallellt med at næringsminister Trond Giske i dag la fram sin mineralmelding, ett år på overtid. Den sier «tja» til sjødeponi. Noe av årsaken til forsinkelsen og uklarheten er uenighet mellom Ap og SV om sjødeponering, og at nettopp Engebøsaken har vært en viktig prøveklut. Her er det kamp mellom naturvernere og lokalbefolkning på den ene sida, og kommune og gruveselskap på den andre. Engebøfjellet inneholder enorme mengder av mineralet rutil, som brukes til blant annet titan og til hvitfarge i maling og tannkrem. Det spesielle med Førdefjorden er at den er en nasjonal laksefjord, hittil uberørt av industri. Slammet fra gruva vil ødelegge alt liv i fjorden der det blir liggende. Fiskeridepartementet stod for de formelle innsigelsene til kommuneplanen, noe som gjorde at saken havnet på Solhjells bord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer