ER KRITISK TIL DUMPING: Men i dag har miljøvernministeren bare sagt et midlertidig nei til gruve og deponi i Naustdal kommune. Gruveselskapet får en sjanse til. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ER KRITISK TIL DUMPING: Men i dag har miljøvernministeren bare sagt et midlertidig nei til gruve og deponi i Naustdal kommune. Gruveselskapet får en sjanse til. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Sier nei til gruve i Engebøfjellet

Men bare midlertidig. Gruveselskapet får en ny sjanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell har i dag sendt brev til Naustdal kommune og gruveselskapet Nordic Mining. Han sier nei til gruvedrift i Engebøfjellet og dumping av avfall i Førdefjorden.

- Jeg kan ikke godkjenne reguleringsplanen og gi utslippstillatelse. Det mangler kunnskap, særlig om strømforhold og spredning av massene, sier Solhjell til Dagbladet.

Industri mot natur Avgjørelsen kom parallellt med at næringsminister Trond Giske i dag la fram sin mineralmelding, ett år på overtid. Den sier «tja» til sjødeponi. Noe av årsaken til forsinkelsen og uklarheten er uenighet mellom Ap og SV om sjødeponering, og at nettopp Engebøsaken har vært en viktig prøveklut. Her er det kamp mellom naturvernere og lokalbefolkning på den ene sida, og kommune og gruveselskap på den andre. Engebøfjellet inneholder enorme mengder av mineralet rutil, som brukes til blant annet titan og til hvitfarge i maling og tannkrem. Det spesielle med Førdefjorden er at den er en nasjonal laksefjord, hittil uberørt av industri. Slammet fra gruva vil ødelegge alt liv i fjorden der det blir liggende. Fiskeridepartementet stod for de formelle innsigelsene til kommuneplanen, noe som gjorde at saken havnet på Solhjells bord.

Vil vurdere på nytt Men det er ingen endelig avgjørelse. Spørsmålet om gruvedrift er i realiteten skjøvet ett år fram i tid. Gruvelselskapet får nemlig en ny sjanse.

- Kommunen og Nordic Mining må hente inn mer kunnskap. Da har vi sagt at vi vil vurdere saken på grunn på det grunnlaget, sier Solhjell.

Han pålegger gruveinteressene å samle ny kunnskap gjennom et helt år. Først etter dette, vil miljøvernministeren si endelig ja eller nei.

- Vil ikke spekulere - Jeg er positiv til at vi skal ha en mineralnæring i Norge. Men den må være miljømessig forsvarlig.

- Hva skal til for å si enten ja eller nei?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Det blir en faglig og en politisk vurdering. Alle skal få sine saker vurdert, sier Solhjell.

Han sier at årsaken til at saken har dratt ut i tid, er at også landdeponi har vært vurdert. Men dette blir dyrere, og er ikke mer miljøvennlig enn sjødeponi. Bård Vegar Solhjell uttalte høsten 2011 at han er imot sjødeponering i Engebøfjellet. I innstillingen til nytt partiprogram for 2013 — 2017, har landsstyret til SV skrevet at de ikke ønsker å tillate nye sjødeponi.

GRUVE OG DEPONI: Det grønne fjellet er Engebøfjellet. Det får toppen kuttet og blir til gruve, om kommunen og Nordic Mining får viljen sin. I Førdefjorden nedenfor blir det deponi. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
GRUVE OG DEPONI: Det grønne fjellet er Engebøfjellet. Det får toppen kuttet og blir til gruve, om kommunen og Nordic Mining får viljen sin. I Førdefjorden nedenfor blir det deponi. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Miljøvernministerens avgjørelse er i tråd med råd fra hans egne miljøfaglige etater Klif, Direktoratet for Naturforvaltning og Havforskningsinistituttet. Nordic Mining har brukt stiftelsen Niva til å samle inn kunnskap om konsekvensene for fjorden, men statens eksperter har ment at kunnskap mangler. Solhjell sier at han ikke legger seg borti hvilket forskningsmiljø Nordic Mining velger å bruke.

- Som forventa
Naturvernforbundet er fornøyd med avgjørelsen.

- Dette er som vi hadde forventa. Det er en halv seier. Jeg er sikker på at de kunnskapene som kommer fram, vil vise at det er uaktuelt å gjøre fjordene til avfallsplasser. Trond Giskes mineralmelding sier at Norge skal være blant de landene med strengest miljøkrav til gruveindustrien, sier Lars Haltbrekken. Han håper at avgjørelsen for Førdefjorden vil sette presedens for lignende saker i tida framover.