Sier nei til homofest

Stang synes det er upassende å feire den nye ekteskapsloven i Oslo Rådhus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo-ordfører Fabian Stang synes det er upassende å la homofile få feire den nye ekteskapsloven i Oslo Rådhus.

Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) håpet å lage en folkefest i rådhuset for å feire at homofile og heterofile blir likestilt i en ny ekteskapslov.

Men ordfører Fabian Stang (H) mener en slik feiring er upassende, siden det etter sigende ikke feires politiske vedtak i rådhuset, skriver Dagsavisen

LLH reagerer vantro på svaret fra ordføreren, mens partiet Rødt vil ta saken opp i bystyret hvor de håper å få støtte fra SV, Ap og Venstre.- Vi kommer til å reise et privat forslag når bystyret møtes 14. mai for å instruere ordføreren til å si ja til markeringen i rådhuset, sier Ingrid Balterzen i partiet Rødt til nettstedet gaysir.no.

Klare regler 

Retingslinjene for bruk av Rådhuset er imidlertid fastsatt av bystyret, der blant annet Rødt (tidligere Rød valgallianse) er representert.

Disse går i all hovedsak ut på at markeringene må være knyttet direkte opp mot markeringer som ledes av byrådet, bystyret, regjering eller Stortinget.

Alternativt kan det være mottakelse i tilknytning til kongresser og konferanser, men ikke til norske organisasjoners landsmøter.

VIL IKKE HA FEST: Oslos ordfører Fabian Stang vil ikke la de homofile og lesbiske arrangere fest i rådhuset for å feire den nye ekteskapsloven. Foto: Steinar Buholm
VIL IKKE HA FEST: Oslos ordfører Fabian Stang vil ikke la de homofile og lesbiske arrangere fest i rådhuset for å feire den nye ekteskapsloven. Foto: Steinar Buholm Vis mer

I §2.8. står det: «Til eksterne arrangement kan Rådhushallen leies ut når forretningsutvalget av helt spesielle grunner mener at dette er viktig for byen eller nasjonen. Utleie gjelder middager, lunsjer eller festmøter»

Lunsjer og middager kan gis i tilfelle der kommunen har en klar vertskapsforpliktelse.

Men ifølge Stang faller søknade fra LLH utenfor disse kategoriene og er derfor avvist av Foretningsutvalget.

Forslaget til ny ekteskapslov skal behandles i Stortinget 11. juni. Det er ventet at bare Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet vil gå mot den nye loven.