Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sier nei til klistrelapper på boligen din

Høyres nestleder, Inge Lønning, mener opprettelsen av et nytt boligregister for hele landet betyr at nordmenns privatliv blir mer og mer overvåket av staten. Meningen med registeret er å få mer nøyaktige opplysninger om din bolig og hvem du bor sammen med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette kontroll- og registreringssamfunnet er kommet mer enn langt nok fra før av om man ikke skal begynne å invadere hus og hjem også, sier Inge Lønning til NTB.

Han lover at Høyre kommer til å kjempe mot forslaget, på samme måte som mot det nyopprettede båtregisteret.

Byråkrati

Administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund mener forslaget er et byråkratisk oppspinn.

- Det er overflødig med enda et nytt register. Vi har fem ulike registre fra før av, som burde ivareta behovet for slike opplysninger, sier Batta.
Datatilsynet har ikke vurdert registeret, men forutsetter at forslaget kommer på høring. Tilsynet mener at et slikt register reiser en rekke spørsmål knyttet til den enkeltes personvern.

- Samkjøringen med andre registre skaper et nytt register og gir en rekke nye opplysninger. Det er noe med følelsen av veldig kontroll når staten skal vite hvem som bor i boligen og hvordan man bor, sier informasjonssjef Hege Njaa i Datatilsynet.

Bolig-oblater

Det er stortingspolitikerne som bestemmer om et slikt register skal være konsesjonsbelagt eller om man lager en lov med forskrifter som dekker opp personvernsiden.

Det er Finansdepartementet som har kommet med forslaget.

Aftenposten skriver at dersom boligregisteret vedtas, kan folk få klistrelapper med påtrykt bolignummer som skal settes opp i boligen, slik at myndighetene får en bedre oversikt over hvordan boligen ser ut og hvem som bor i den.
En arbeidsgruppe leverte i vår en oppdatert plan for hvordan dette bør gjennomføres. Den foreslår at kommunene skal ha lov til å kontrollere at boligens eier har gjennomført merkingen. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!