Ap-topp advarer:

Sier nei til krisepakker

- Vi kan ikke bare rulle statskassa ut på fortauet, sier Jørn Eggum i Fellesforbundet. Nå vil den mektige fagforeningstoppen ha slutt på krisepakker.

NEI TAKK: LO- og Ap-topp Jørn Eggum vil bare ha gaver to ganger i året. Han vil ha slutt på krisepakker hver gang det blir vanskeligheter i enkelte næringer. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
NEI TAKK: LO- og Ap-topp Jørn Eggum vil bare ha gaver to ganger i året. Han vil ha slutt på krisepakker hver gang det blir vanskeligheter i enkelte næringer. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En krisepakke for strøm til bedriftene er det heteste politiske spørsmålet i Norge for tiden.

Denne uka møtte statsminister Jonas Gahr Støre NHO og LO til møte om saken. Etter møtet tok næringsminister Jan Christian Vestre forventningene ned.

Men nå vil lederen for Fellesforbundet, Jørn Eggum, ha en slutt på krisepakker fra staten.

- Jeg vil ha gaver to ganger i året, til jul og til bursdag, smalt det billedlig fra Eggum under en debatt i Arendalsuka sist uke.

- Og jeg vil ha penger fra staten to ganger i året, i statsbudsjettet og revidert budsjett, sier han.

- Farlig vei

Fellesforbundet er LOs største forbund i privat sektor, og Eggum er medlem av Ap's mektige sentralstyre.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har lovet å legge fram en strømstøtte for næringslivet før statsbudsjettet kommer til Stortinget.

Krisepakken til bedriftene er den siste i en lang rekke krisepakker de siste åra: Først et utall pakker til ulike næringer under coronapandemien, og siden krisepakker til forsvar, flyktninger og ikke minst den omfattende strømstøtten til privatpersoner.

Det er dette den mektige fagforeningssjefen vil ha en slutt på. Han mener det må bli slutt på å bevilge store penger i spesialpakker og vil ha alle utgiftene inn på statsbudsjettet.

- Det er en farlig vei å gå. Sosialdemokratiet har alltid stått for trygg økonomisk styring. Du skal bruke det du kan bruke, og ikke mer og ha harde prioriteringer, sier Eggum til Dagbladet.

- Ruller ut statskassa

Fagforeningstoppen er redd for at nordmenn og næringslivet skal bli for godt vant med at staten trår til straks det blir vanskeligheter. Han advarer mot oppfatningen om at det finnes to sorter penger: Vanlige penger og krisepenger.

- Da pandemien kom måtte ting skje fort. De pakkene der skjønner jeg godt at bidro til det. Men etter hvert oppfatter jeg at folk tror at hvis det skjer noen ting i verden som får konsekvenser for Norge, så er det bare å rulle statskassa ut på fortauet. Så lager vi en pakke som om de pengene ikke betyr noe for nasjonaløkonomien eller framtidige generasjoner, sier Eggum.

Dagbladet fortalte nylig at Eggum vil gjeninnføre arveavgiften i Norge, i strid med Ap's skatteløfte før valget i fjor. Han ser dette i sammenheng med de økte utgiftene og de stramme økonomiske tidene vi står foran.

- Man bør i hvert fall ikke koke økonomien sånn at rentene går i taket, for det vil vanlige folk tape mest på, for alle har lån, sier Eggum.

- Går ikke

Nå advarer han mot å vedta krisepakker i «øst og vest». Han mener det vil skape urealistiske forventninger blant velgerne.

- Det å holde en egen prosess på statsbudsjettet, og så en på det som skal gjøres i krisepakker utenom, det går ikke. Over tid vil ikke vi være i stand til å prioritere. Forventningen vil være at det er så mye penger i Norge og det får ingen konsekvenser hvor mye vi bruker.

Eggum understreker at han ikke er motstander av den forestående krisepakken for bedriftene. Men utgiftene som staten vil få over nyttår må inn på statsbudsjettet i høst, sier han.

- De tilbakemeldingene vi får fra våre medlemmer er at du må ha forutsigbarhet på hva du skal betale i strøm. Sånn som det er nå når du har fire til femgangen det du kan forvente, det går ikke over tid. Det utsetter investeringer i bedriften.

- Den pakken som kommer nå gjelder for 2022, så der må det være en pakke. Statsbudsjettet for i år er jo allerede vedtatt. Det viktige er at vi faktisk får disse pengene inn i statsbudsjettet neste år, slik at vi ser ting opp mot hverandre og politikerne får ta ansvar for prioriteringen, legger Eggum til.

Formaner regjeringen

Med økt bruk av krisemidler frykter fagforeningslederen at politikerne mister oversikten og sette økonomien over styr.

- Krisepakkene gjør at du ikke har oversikt og du får ikke helhet. Hvis du ikke styrer på budsjett og hele tiden kommer med nye penger inn i økonomien.

Eggum har nå en klar oppfordring til politikerne, som han selv har en betydelig innflytelse over. Beskjeden til statsminister Jonas Gahr Støre er klar: I høstens statsbudsjett må de legge inn hva alle de vedtatte pakkene koster.

- Nå må regjeringen synliggjøre at det som gjelder neste års statsbudsjett av økte forsvarsutgifter, støtte til Ukraina, og økte utgifter til integrering må legges inn i budsjettet.

- Så må vi også legge inn hva det koster med de pakkene som allerede er vedtatt. Det bør de kunne få inn i det ordinære budsjettet. Hvis du bruker mer enn handlingsregelen så har du i hvert fall vedtatt det. Og da har du også vedtatt konsekvensene, avslutter Eggum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer