Sier nei til Kvarmes homo-medisin

Sentrale personer i Oslokirken mener psykiatri mot homofili er et feilspor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Kvarme råder homofile til å gå til psykiater - si din mening

(Dagbladet.no): Oslo-biskop Ole Christian Kvarme tok opp det betente temaet «seksuell reorientering» under et møte med Åpen kirkegruppa, og dette har skapt flere reaksjoner. Seksuell reorientering betyr å endre folks legning, for eksempel fra homofili til heterofili.

Vålerenga-prest Einar Gelius mener at homofile og lesbiske har sin rettmessige plass i kirken, og at bibelen ikke sier at homofile må stå utenfor kirken.

- Grunnen til at mange homofile i kirken er ulykkelige og strever med egen identitet, er nettopp fordi de i årtier har blitt fordømt, undertrykt og disktriminert av kirken. Nå må de få lov til å være litt i fred. Vi må respektere dem som den de er, også i kirken, sier Gelius.

Han mener homofili handler om identitet og tror verken psykologer eller psykiatere kan endre det.

- Når homofile er lykkelige med sin identitet, ser jeg ikke noe vits i å prøve å forandre dem. Vi i kirken bør heller begynne å behandle de homofile som likeverdige, sier Gelius.

- Ikke kirkens syn

Sigrun Møgedahl, leder bispedømmerådet i Oslo, sier til Dagbladet.no at seksuell reorientering ikke er kirkens måte å kommunisere på.

- Å kommunisere på denne måten i det offentlige rom blir feil. Kirken ønsker å kommunisere menneskeverd, ikke minst for grupper som har vært utstøtt og marginalisert. Alt som forkludrer dette fra kirkens side, blir feil.

Møgedahl mener at det ikke er kirkens syn å tolke identitet som sykdom.

- Jeg forstår godt at de homofile kan føle seg krenket over at noen prøver å lage et sykdomsstempel på identiteten deres, sier hun.

-HOMOFILI ER IDENTITET: Einar Gelius.
<bVIL KOMMUNISERER MENNESKEVERD: Sigrun Møgedahl.