Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sier nei til NATO

Regjeringen vil ikke sende soldater til NATO-styrkene i det sørlige Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det bekreftet utenriksminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse i Stortinget i ettermiddag. Avgjørelsen kom etter intens møtevirksomhet i regjeringen og i utenrikskomiteens fraksjoner på Stortinget de siste dagene.

- Det er ingen endring i det norske støttebidraget. Vi har vurdert ut fra den nåværende situasjonen at styrkeforholdet er passe, sier Støre.

Regjeringen åpner for å sende flere styrke seinere.

- Det er ikke noe prinsipielt som utelukker det. Dette er en situasjonsbestemt vurdering, sier Støre.

Han sier avgjørelsen er tatt av regjeringen i fellesskap.

NATO reagerer

NATOs talsmann James Appathurai sier til NTB at de ikke er direkte skuffet over det nroske nei, men at de vil oprpettholde presset mot Norge.

- Presset vil alltid være der, sier Appathurai.

VANSKELIGE FORHOLD: NATO-soldatene i Afghanistan har møtt sterk motstand. Foto: Scanpix
VANSKELIGE FORHOLD: NATO-soldatene i Afghanistan har møtt sterk motstand. Foto: Scanpix Vis mer

Appathurai sier ISAF trenger mange typer bidrag, men han legger ikke skjul på at spesialstyrker er spesielt ettertraktet.
- Dersom den norske regjeringen hadde valgt å sende spesialstyrker til Afghanistan, kan jeg love deg at det ville blitt svært godt mottatt både i NATO-hovedkvarteret og på bakken i Afghanistan, fordi de norske spesialstyrkene er svært gode, sier Appathurai til

Vil sende sivil hjelp

Regjeringens begrunnelse for beslutningen er at det sivile samfunn i Afghanistan er best tjent med sivil hjelp og ikke militær innsats.

I stedet for å sende militært personell skal Norge tilby opplæring og trening av afghanske militære og politi, og for øvrig bidra med mer sivil hjelp.

Gir etter for SV

Regjeringen gir etter for press fra SV, er den samstemte kommentaren fra opposisjonen etter at det onsdag ble klart at regjeringen ikke sender soldater til Sør-Afghanistan.

Opposisjonspartiene reagerer også kraftig på at pressen ble informert i Stortingets vandrehall før Stortingets utvidede utenrikskomité fikk vite om beslutningen.

- En meget spesiell, ja, jeg vil si amatørmessig fremgangsmåte, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til NTB.

image: Sier nei til NATO

Den eneste grunnen for regjeringens beslutning er åpenbart at SV har svelget for mange kameler i det siste. Det er beklagelig at norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk styres av denne typen innenrikspolitiske vurderinger, sier Høyres leder Erna Solberg til NTB.

Stridstema

Økt norsk deltagelse i Afghanistan har vært et stort stridstema innad i den rødgrønne

regjeringen, og SV har gått sterkt i mot å sende flere styrker.

Sp har på sin side ønsket å sende styrker. Til Dagsavisen sier kommunalminister og Senterpartileder Åslaug Haga at det er en selvfølge at Norge stiller opp.

- Vi kan ikke overlate drittjobbene til USA og Storbritannia og bare ta de snille, humanitære oppdragene selv, sier Haga.

Hun understreker at uttalelsen er generell og ikke myntet spesielt på Sør-Afghanistan.

Sentralstyremedlem i SV, Per Østvold, sier til VG at han er i tvil om NATOs krigføring i Afghanistan er i stand til å føre til fred.

- Dette er en hard og blodig krig der vi kan risikere at norske soldaters liv går tapt. Jeg er ikke for at norske soldater skal miste livet, sier han.

Dagbladet.no kommer med mer.

SA NEI:</B> Utenriksminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen under pressekonferansen i Stortinget i dag.