Sier nei til NSB

NSB-sjef Arne Wam trekker seg som kandidat til topplederjobben i NSB. Etter gårsdagens NSB-styremøte ble det klart at Wam ikke blir den nye NSB-sjefen. Den nye sjefen er en høyt profilert norsk toppleder i en stor bedrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere uavhengige kilder bekrefter at Wam har trukket sitt kandidatur. Han skal tidligere i uka ha informert styreleder Olav Fjell om sin avgjørelse. Etter det Dagbladet erfarer er det voldsomme presset som Wam har opplevd i sin tid som NSB-sjef, en del av årsaken til at han trekker seg.

Politisk klima

Allerede før gårsdagens styremøte i NSB skal Wam ha informert Fjell om sitt ønske om ikke å stille som kandidat til topplederstillingen.

Han har tidligere gitt klart uttrykk for at han i sitt arbeid som midlertidig konsernsjef har forventet å bli betraktet som en kandidat til den permanente stillingen. Nå har dette forandret seg.

I tillegg til det voldsomme presset i stillingen og mediekjøret mot NSB, skal også det politiske klimaet rundt NSB ha påvirket Wams avgjørelse.

Arne Wam har siden han ble innsatt som toppsjef i NSB, foretatt endringer i organisasjonen. Han har kuttet i rutetilbudet og ønsker nå å øke billettprisene.

Han har tidligere uttalt at han ønsker å føre NSB inn en mer realistisk og oversiktlig driftssituasjon, for å gjenopprette tilliten til den kriserammede bedriften.

I november kunne Dagbladet avsløre en intern rapport som fortalte om svært mange uheldige og kritiske forhold internt i NSB. Denne rapporten fikk Wam utarbeidet for å identifisere problemområdene i bedriften. Arne Wam vil fortsette å lede NSB til ny leder er ansatt.

Det har aldri vært selvsagt at Wam skulle bli den kommende permanente toppsjefen, men han har vært en het kandidat, med støtte innad i bedriften, blant annet i de mektige fagforeningene. Det var ventet at NSB-styret i går skulle behandle sjefsansettelsen og ansette den nye NSB-sjefen, men dette ble i går utsatt.

Profilert leder

For styret skal ha funnet NSBs nye sjef. Kandidaten er mann, og skal etter det Dagbladet erfarer være en erfaren og profilert norsk toppleder, som i dag leder en stor norsk produksjonsbedrift med mange avdelinger.

Årsaken til utsettelsen av styrebehandlingen skal være at denne kandidaten må avslutte sitt tidligere arbeidsforhold. Den aktuelle kandidaten må først informere sin egen bedrift om at han bytter jobb.

20. desember

Arbeidet med å skaffe ny sjef har pågått i flere måneder, under ledelse av hodejegerfirmaet Mercuri Urval. En rekke kandidater har blitt intervjuet, og en håndfull kandidater har blitt plukket ut i tetsjiktet, og disse har vært inne til gjentatte samtaler.

Olav Fjell har hele tida sagt at den nye toppsjefen skal være på plass før jul. Neste styremøte er 20. desember. Etter det møtet vil trolig den nye NSB-sjefens navn bli offentliggjort.

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med Arne Wam i går. Heller ikke Olav Fjell lot seg kontakte.

- Vi har ingen kommentar, sier informasjonssjef Svein Ringstad i NSB BA til Dagbladet.

EXIT: Arne Wam er ifølge Dagbladets kilder ikke lenger kandidat til jobben som toppleder i NSB. Wam skal tidligere denne uka ha informert styreleder Olav Fjell om sin beslutning.