Sier nei til pendlerbolig

Et knippe stortingspolitikere takker nei til pendlerbolig fra staten, selv om de har rett på det, viser Dagbladets gjennomgang. Det ville kostet fellesskapet mer, sier Per Martin Sandtrøen i Senterpartiet.

TAKKER NEI: Stortingspolitiker Per Martin Sandtrøen (Sp) bor 32 mil unna Stortinget, men har likevel ikke pendlerbolig. Foto: Javad Parsa / NTB
TAKKER NEI: Stortingspolitiker Per Martin Sandtrøen (Sp) bor 32 mil unna Stortinget, men har likevel ikke pendlerbolig. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Alle som er bosatt minst 40 kilometer fra Stortinget har rett på pendlerbolig, ifølge Stortingets regelverk.

Men stortingsrepresentant Per Martin Sandtrøen (Sp) er bosatt på Tynset, hele 320 kilometer fra Stortinget og finnes likevel ikke på listen over de som mottar pendlerleilighet fra Stortingets administrasjon.

Takker nei

Han er en av flere som velger å ikke ta imot pendlerleilighet, selv om de har full rett på det.

Dagbladet har gått gjennom alle som ikke mottar pendlerbolig. Gjennomgangen viser at minst åtte representanter bor over de angitte 40 kilometerne, men likevel ikke får gratis bolig.

Blant disse finner vi Hadia Tajik, som måtte gå av som følge av spørsmål rundt hennes tidligere pendlerbolig.

Dagbladet understreker at dette selvsagt er fullt ut tillatt, og ikke brudd på noe regelverk.

Taper penger

Sandtrøen opplyser til Dagbladet at han har bosted på Tynset, men at han de nettene han må være i Oslo, leier privat og tar kostnaden fra egen lomme.

Sp-politikeren understreker at han definitivt ikke vil kritisere andre som har pendlerbolig fra Stortinget og at dette er et nødvendig tilbud for mange.

Han sier det likevel ville kostet fellesskapet mer om han valgte å ha pendlerbolig fra Stortinget.

- Dette er jo et gode du har rett på?

- Når jeg har muligheten til å la være å ta imot pendlerbolig fra Stortinget, har jeg valgt å gjøre det.

Sandtrøen opplyser at han leier privat når han overnatter i Oslo. Det har en moderat kostnad i måneden som han tar fra egen lomme.

- Du tar jo et personlig økonomisk tap med dette?

- Det har en viss kostnad for egen økonomi, men det fungerer greit for meg.

Sandtrøen legger til at om han var i en annen situasjon, kunne han hatt behov for pendlerbolig fra Stortinget.

Sa opp pendlerboligen

En annen som har valgt å si fra seg pendlerbolig fra staten, er mannen som har stått i bresjen for å rydde opp stortingspolitikernes goder, stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

Han er bosatt i Drammen, rundt 45 kilometer fra Stortinget, men valgte 30. november i fjor å si opp pendlerboligen han fram til da disponerte i Oslo.

- Det er en helhetsvurdering både med hensyn til familien og daglige liv i min nye rolle, sier Gharahkhani til Dagbladet.

Den nye rollen han sikter til er vervet som stortingspresident.

Mens Gharahkhani ikke mener han har behov for pendlerleiligheten, får andre representanter som bor omtrent like langt fra Stortinget fordelen. Dette er i tråd med regelverket.

To av tre har pendlerbolig

Til sammen har 116 av de 169 folkevalgte på Løvebakken pendlerleilighet i dag, viser Stortingets oversikt som Dagbladet har fått innsyn i.

Heller ikke Rødt-politiker Marie Sneve Martinussen tar imot tilbudet om pendlerbolig, selv om hun bor i Moss, over 60 kilometer fra Stortinget

- Jeg dagpendler med tog slik de fleste som bor i Moss med jobb i Oslo gjør, sier Martinussen til Dagbladet.

Hun legger til at hun med åpningen av Follo-banen får redusert reisetida med 10 minutter.

Dagbladet skrev nylig om hvordan Ap-politiker Torstein Tvedt Solberg gjorde det stikk motsatte av partikollega Hadia Tajik, og ikke valgte å føre pendlerkostnader når han reiser tilbake til Rogaland, der han er folkeregistrert.

Solberg er etablert i Oslo-området, og mottar heller ikke pendlerbolig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer