Sier nei til røykeforbud

Haldis Dahl (75) og Inger Johanne Fossen Nilsen (69) er som nordmenn flest: De vil ikke ha totalforbud mot røyking på utesteder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Helseminister Dagfinn Høybråten mener røyking på utesteder bør forbys. I går gikk høringsfristen ut.Til tross for folkets dom, støtter 59 av 60 offentlige høringsinstanser totalforbudet. Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) er eneste kritiske røst blant dem som har nådd Helsedepartementet til nå. De er redd et totalforbud mot røyking vil virke provoserende og dermed bidra til at flere, særlig unge, kan begynne eller ikke slutte å røyke i protest.

- Vi tror dette er et feilsteg. Forbudslinjen kan få motsatt effekt av hva vi ønsker, sier direktør Thomas Angell.
Ungdom er den eneste gruppa der røykingen ikke går ned.

Ikkerøykerne

De to bergensdamene Haldis Dahl og Inger Johanne Fossen Nilsen er heller ikke positive til Høybråtens forslag.

- Nei, nei. Hvis det er så nødvendig med denne der røyken, så må de vel få anledning til å røyke, da vel, sier Haldis Dahl.

Ikkerøykeren mener det fungerer utmerket med egne avlukkede røykeavdelinger, og at det får være nok.

- Ja, helt enig, så lenge det ikke trekker ut på oss som ikke røyker, da, supplerer venninnen Inger Johanne Fossen Nilsen.

Meningsmåling

En meningsmåling viser at flertallet av de spurte er på linje med de to bergensdamenes standpunkt. Undersøkelsen er bestilt av Tobakksindustriens Felleskontor og utført av Sentio.

På spørsmål om hvilke tiltak som er mest effektive for å begrense røyking på utesteder, svarte bare 22,9 prosent at totalforbud var beste løsning.

Stilles spørsmålet om støtte til totalforbud direkte, øker den til 37,9 prosent.

Egne atskilte røykerom og bedre ventilasjon er de tiltakene som får størst oppslutning blant de spurte.

Fornøyde produsenter

Tobakksindustrien er ikke overraskende fornøyd med resultatet av undersøkelsen, men bedyrer samtidig at de forstår hotell- og restaurantarbeiderne som ønsker seg et røykfritt miljø.

- Men undersøkelsen viser at nordmenn flest er pragmatiske og åpne for andre løsinger enn et totalforbud. Politikerne bør ta undersøkelsen inn over seg, sier Jan Robert Kvam, styreformann i Tobakksindustriens Felleskontor.