Sier nei til samtaler

Drap på opposisjonelle indianere fortsetter i delstaten Chiapas i det sørlige Mexico. Bare i forrige uke skal minst fem personer ha blitt likvidert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Subcommandante Marcos, av mange omtalt som lederen for opprørsgeriljaen EZLN (Zapatisthæren for nasjonal frigjøring), nekter nå å gjenoppta fredsforhandlinger med mexikanske myndigheter så lenge volden fortsetter til tross for en henvendelse fra innenriksminister Francisco Labastida.

Massakre

Etter at 45 personer brutalt ble massakrert før jul, har det blitt lagt et enormt press på Mexicos regjering om å løse konflikten. Ikke minst fordi det beviselig har vært mulig å knytte den halvmilitære banden som sto bak udåden til det regjerende parti PRI, men så lenge det ikke blir gjort noe seriøst for å hindre ytterligere overgrep, er ikke zapatistene interessert i å sette seg ned ved et bord med sine erklærte fiender.

Brøt sammen

Samtalene brøt sammen i 1996 etter at regjeringspartiet gikk tilbake på tidligere avtaler, blant annet en avtale om autonomi for indianerne. Dette fordi en slik avtale i følge myndighetenes forhandlere var grunnlovsstridig.

 Kritikere sier at president Ernesto Zedillo bare er interessert i å knuse opprøret med makt, og at samtalene er kommet i gang for å føye verdensopinionen.

Ble hengt

Fredag opplyste delstatsadvokaten i Chiapas at likene av tre sympatisører til zapatistene var blitt funnet, og at disse hadde blitt hengt. Få timer senere ble en annen indianer drept av en lastebil som kjørte inn i bilen hans.

 Uavhengige kilder forteller at så mange som 1500 personer er blitt drept i Chiapas siden februar 1995.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer