HJELPER LOKALSAMFUNNET: Hans Lund (61) selger båten Sektor til Marius Berg (20) for en mye lavere sum enn han kunne fått. Foto. Privat
HJELPER LOKALSAMFUNNET: Hans Lund (61) selger båten Sektor til Marius Berg (20) for en mye lavere sum enn han kunne fått. Foto. PrivatVis mer

Sier nei til stor pengesum for å hjelpe lokalsamfunnet:
- Hva faen skal jeg med fire-fem millioner kroner?

Hans Lund vil ta vare på det lokale fiskerisamfunnet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mehamn-fisker Hans Lund (61) er ikke så opptatt av rikdom. I stedet for å tjene store penger på den ene fiskebåten, velger han å selge båt og kvote til en lokal ung mann for en rimelig pris.

Lund har blitt tilbudt opp mot fem millioner kroner for båten «sektor» og medfølgende kvote. Og det er først og fremst kvoten som lokker folk. Men Lund selger heller hele pakka til Marius Berg (20) for tre millioner kroner.

- Hva faen skal jeg med fire-fem millioner kroner? sier Lund til Fiskeribladet Fiskaren.

Til Dagbladet spør han retorisk hva han skal med så mye penger. Som han sier: «Jeg har det bra».

Det var FiskeribladetFiskaren og iFinnmark som omtalte saken først.

Stritter imot

Marius Berg har jobbet for Lund i to år, og er ingen fremmed ungdom. 61-åringen var aldri i tvil om at han skulle la unggutten få kjøpe båten rimelig.

- Det er rett og slett fordi at her i Finnmark har vi det problemet at kvoteprisene har gått voldsomt opp. Rettighetene forsvinner, og arbeidet til ungdommen også. Her oppe er det bare fisk det dreier seg om. Vi sitter til slutt igjen med gamle fiskere med millioner på konto, som har solgt unna alt. Da får vi et dødt samfunn rundt oss, og hvor interessant er det? Det er derfor jeg stritter imot, sier Lund.

- Jeg har fått mange reaksjoner på dette og blitt spurt hvorfor jeg ikke selger til høyest mulig pris slik de fleste gjør. Mennesker tar det de får i alle bauger og kanter, og driter i hva som skjer rundt dem. Jeg vil ikke drive slik, sier Lund.

Han liker ikke «kaksene» i fiskerinæringa som nærmest samler på kvoter. Lund mener de er livsfarlige for små samfunn som Mehamn.

- Jeg syns ikke det er veien fiskerinæringen skal gå. Men det er kapitalens makt i dag. De tenker ikke på de små plassene. Alle snakker om det, men ingen gjør noe med det. Dette er et bittelite bidrag, så får jeg bedre samvittighet, sier Lund.

Salget genererer jobber i det lille samfunnet. Det er to arbeidsplasser i båten pluss arbeidsplasser på land.

- Fantastisk

Lund hjelper en utsatt gruppe i fiskerinæringen. Unge mennesker sliter med å komme seg inn på grunn av høye priser.

- Det er umulig. Gruppe to var ment som et springbrett for de som vil inn i næringen. Ungdom som vil inn får ikke lån til noe som helst. Ungdom har ikke penger. De har ikke en sjanse. De siste to årene har båtprisene og kvoteprisene eksplodert. Tidligere kunne du få en båt til 500-600 000. Det finner du ikke i dag. Det ødelegger muligheten for ungdommen. De som har mye får mer, mens de som har lite ikke får noe, sier Lund.

Marius Berg (20) er selvfølgelig strålende fornøyd med avtalen.

- Det han har gjort for meg syns jeg er fantastisk gjort av ham. Hadde det ikke vært for at jeg fikk båt for denne prisen, ville jeg nok fått problemer med å kjøpe båt nå som prisene er så høye, sier Berg.

Han har ikke planer om å flytte på seg med det første.

- Nå når jeg har satset så mye penger på dette, blir jeg nok her i mange år, sier 20-åringen.

Hjelper ungdom

Etter at saken ble omtalt i lokale medier har Hans Lund bare fått positive tilbakemeldinger.

- Folk reagerer positivt. Jeg er ikke på nett selv, men Marius sa at det hadde kommet inn 1500 likes og mange flotte tilbakemeldinger, sier Lund.

Det er ikke første gang han gjør noe for ungdommen. Tidligere har han også hjulpet ungdom som sliter med rus.

- Det ligger i min interesse. Å hjelpe om noen faller på siden, sier han.