Nato:

Sier nei til Sverige og Finland

Rødt vil stemme mot at nabolandene våre skal få bli medlemmer av Nato når saken skal behandles i Stortinget.

VIL STEMME MOT: Rødt har besluttet at de vil stemme mot at Sverige og Finland skal få bli medlem av Nato. Her er partileder Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
VIL STEMME MOT: Rødt har besluttet at de vil stemme mot at Sverige og Finland skal få bli medlem av Nato. Her er partileder Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er besluttet etter at Rødt onsdag ettermiddag holdt sentralstyremøte.

Facebook skiver partileder Bjørnar Moxnes blant annet at «stormaktsavhengighet ikke gagner fred og sikkerhet», og at det er derfor Rødt vil stemme mot ratifisering av medlemskapet.

- Vi mener det ikke vil gagne fred og sikkerhet i Norden at to nye nordiske land omfattes av Natos atomparaply og stormaktsavhengighet, skriver Moxnes.

- De nordiske landene har interesse av lav spenning i det høye nord, men amerikanske baser og økt Nato-militarisering nær det russiske grenseområdet øker spenningen og drar oss tettere inn i stormaktsrivalisering mellom USA og Russland, fortsetter han.

Sier ja

Selv om Nato sentralt sier ja til finsk og svensk medlemskap, må medlemskapet ratifiseres av alle nasjonale parlament.

Under en pressekonferanse mandag, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at regjeringen vil legge fram sine proposisjoner om å godkjenne Sverige og Finland som medlemsland i Nato så fort det lar seg gjøre.

Det betyr at begge nei-til-Nato-partiene SV og Rødt får muligheten til stemme for å holde Sverige og Finland utenfor alliansen de selv er mot.

SV har imidlertid gjort det klart at de vil stemme ja.

- SV vil respektere den svenske avgjørelsen uansett, og vil stemme for svensk medlemskap når dette eventuelt kommer til Stortinget, uttalte SVs utenrikspolitisk talsperson, Ingrid Fiskaa, nylig til Dagbladet.

Uavhengig av Rødts stemmer, vil det være et solid flertall i Stortinget for å si ja til Sverige og Finland. Moxnes skriver videre i innlegget at de i den forbindelse har klare forventninger til regjeringen:

- Med Sverige og Finland som Nato-medlemmer blir det viktigere enn noen gang å holde fast i basepolitikken og sikre Norden som en atomvåpenfri sone. Vi forventer at den norske regjeringen gir tydelig støtte til de svenske forbeholdene mot utplassering av atomvåpen og permanente baser på svensk territorium.

Misnøye

Flere sentralstyremedlemmer i Rødt har den siste tida reagert på det de hevder er et linjeskifte i partiets holdning i Nato-spørsmålet. De mener dette har skjedd uten demokratisk dekning i partiet.

Sentralstyremedlemmene Synne Bjørbæk, Mariette Lobo og Joakim Møllersen gikk nylig ut med kritikk av hvordan partileder Moxnes har frontet partiets Nato-politikk i Klassekampen.

De mener det Moxnes har kommunisert om Nato er en endring av den politikken som er vedtatt av landsmøtet.

Totalt har 28 Rødt-politikere undertegnet et innlegg i avisa som omhandler denne uenigheten.

Bjørnar Moxnes har sagt at det ikke er Rødts politikk å melde Norge ut av Nato i morgen, et synspunkt han nylig fikk støtte ifra partiets landsstyremøte. Kritikerne mener Moxnes på denne måten sår tvil om hva som egentlig er partiets syn på Nato.

Sentralstyremedlemmene Synne Bjørbæk, Mariette Lobo og Joakim Møllersen opplyser til Dagbladet at de ga full tilslutning til dagens vedtak om å si nei til Sverige og Finlands Nato-søknad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer