RETT TIL Å TIGGE: Høyre mener det er en menneskerett å be om hjelp, også i form av tigging, vedtok Høyre i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RETT TIL Å TIGGE: Høyre mener det er en menneskerett å be om hjelp, også i form av tigging, vedtok Høyre i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Høyres landsmøte

Sier nei til tiggeforbud

Høyres prinsipprogram slår fast at det er en menneskerett å tigge.

GARDERMOEN (Dagbladet): Med stort flertall vedtok Høyres landsmøte i dag at det er en rett for mennesker å be om hjelp, også i form av tigging. Vedtaket er i tråd med forslaget fra en enstemmig prinsipprogramkomité.

Men saken skapte debatt, selv om den var langt fra så heftig som på landsmøtet i 2012, da Høyre åpnet for lokale tiggeforbud.

- Tigging får ikke barn til å gå på skole. Tigging løfter ikke en eneste person ut av fattigdom. Å programfeste rett til tigging er å opprettholde en fattigdomsfelle, sa Marte Leirvåg fra Bergen Høyre.

- Utnyttes til tigging

Hun viste til erfaringer fra Bergen der tigging ifølge en NRK-dokumentar var del av organisert krimininalitet.

- Dokumentaren ga innblikk i en situasjon der kvinner med barn blir utnyttet på det groveste, sa Leirvåg. Hun mente det er skrivebordspolitikk å tro at tigging kan isoleres fra kriminalitet.

- Rett til be om hjelp

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot argumenterte mot tiggeforbud:

- Et tiggeforbud skjærer alle over en kam. Vi har allerede lovbestemmelser mot menneskehandel og mot å utnytte andre mennesker til tigging. Vi løser ingenting med tiggeforbud. Vi kan ikke forby fattigdom. Jeg tror ikke vi får noen ut av fattigdom ved å la dem tigge, men retten til å be om hjelp er et viktig prinsipp, sa Bruflot.

- Alle kan gå på trynet. Vi må anerkjenne de som sitter med bøyd hode og strekker ut handa. Vi kan ikke forby alt vi ikke liker. Derfor må vi si nei til tiggeforbud, sa Daniel Skjervik- Aasberg fra Unge Høyre.

I forslaget fra programkomiteen heter det:

«Fellesskapet kan aldri frarøve enkeltmennesker dets grunnleggende behov og rettigheter. Alle mennesker har rett til å be om hjelp når de trenger det, også når det skjer i form av tigging.»

- Å sette enkeltmennesket foran systemet er et viktig prinsipp for Høyre. Og retten for et menneske til å be om hjelp, må stå over retten til å bli skjermet fra noe vi synes er ubehagelig. For Unge Høyre er det en stor seier å få dette inn i prinsipprogrammet.

Hvis det blir vedtatt, vil det være førende for politikerne våre, både lokalt og på Stortinget, sa Bruflot til Dagbladet før landsmøtet

- Jeg skjønner at mange er bekymret for bakmenn og kriminelle nettverk. Men med et forbud skjærer vi alle over én kam, og rammer alle. Også norske narkomane som ber om en tier, sa Bruflot.

- Kommunene må få bestemme

Det var i 2012, etter en lang og opphetet debatt på landsmøtet, at Høyre åpnet for lokale tiggeforbud. Adgang til tiggeforbud ble innført av Høyre-Frp-regjeringen i 2013.

- Forbud mot tigging eller ikke bør være et spørsmål for lokalpolitikerne i bygd og by. Mennesker har rett til å be om hjelp, men vi vil ha muligheten til å forby organisert tigging. Derfor går vi mot et forslag som fratar lokalpolitikerne denne muligheten. Vestland Høyre er generelt opptatt av at de nye storkommunene skal få økt innflytelse over eget samfunn, sa leder i Vestland Høyre, Tom Georg Indrevik til Dagbladet før landsmøtet.

Sa nei til aktiv dødshjelp

Et annet tema i forslaget til prinsipprogram som skapte stor debatt, var aktiv dødshjelp. Landsmøtet sa nei til å åpne for det. En av dem som argumenterte sterkt mot, var helseminister Bent Høie.

Han ber Høyres landsmøte om å si klart nei.

- Staten skal ikke hjelpe noen med å dø, og Høyres svar for folk som har det vanskelig skal aldri være aktiv dødshjelp. Dette er et fundamentalt prinsipp, som vi må stå fast på, sa han.

Landsmøtet vedtok følgende:

«-Respekten for menneskeverdet gjør at Høyre mener alle har rett til en verdig død, men sier nei til aktiv dødshjelp. Alle skal oppleve trygghet og få en verdig avslutning på livet.»