Sier opp ansatte - soper inn utbytte

Bare få uker før Hydro legger ned magnesiumvirksomheten på Herøya, ønsker styret at eierne skal få utbetalt langt mer av overskuddet enn tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

10 kroner per aksje i utbytte! Det er rekordsummen styret i Hydro ønsker å belønne sine eiere med.

Konsekvensen av den aksjonærvennlige politikken er at eierne i år får en langt større bit av kaka enn i fjor.

Stenger porten

Mens selskapet utbetalte 17,8 prosent av overskuddet i utbytte til sine aksjonærer for år 2000, blir prosentsatsen for 2001 hele 32,8.

Utbetalingen skjer samtidig som selskapet forbereder nedleggelse av magnesiumvirksomheten på Herøya. Arbeidet med å skaffe alternative jobber til de om lag 700 ansatte, pågår for fullt. I 50 år har produksjonen pågått, 1. april er det definitivt slutt.

Nedskjæringer til tross: Ledelsen i selskapet, med generaldirektør Eivind Reiten i spissen, mener likevel det er fornuftig å øke utbytteprosenten.

- En viktig del av aksjonærpolitikken vår er å gi et utbytte på rundt 30 prosent av overskuddet etter skatt, fastslår generaldirektøren, før han sier det som tydelig kan leses ut av historien:

- Vi legger vekt på å demonstrere at vi har evne til en gradvis nominell økning i utbytte per aksje.

Svakere resultater

Utbyttet har økt jevnt og trutt hvert eneste år. For regnskapsåret 1998 var utbyttet 7,50 per aksje, i 1999 økte det til 8 kroner, i 2000 var det 9,50, og nå foreslår styret at hver aksje skal belønnes med en tier i utbytte.

Økningen i utbytte skjer til tross for at Hydros resultater i fjor ikke på langt nær var like gode som året før.

Mens selskapet gikk med nesten 14 milliarder kroner i overskudd i år 2000, krympet det i fjor til knappe 8 milliarder.

Lavere oljepris og vanskelige markedsforhold på lettmetallområdet får hovedskylda for det noe svekkede resultatet.

- Vi registrerer størrelsen på utbyttet, ja, sier nestleder i Herøya Arbeiderforening, Frank Bakke.

AKSJONÆRVENN: Nedskjæringer til tross - Hydros generaldirektør Eivind Reiten mener det er fornuftig å øke utbetalingene av utbytte til eierne. Bildet til høyre ble tatt i fjor høst da Reiten måtte gå spissrotgang mellom ansatte som demonstrerte mot nedleggelse av magnesiumfabrikken på Herøya i Porsgrunn.